Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
november 9.
Ismét Daróczi Csaba nyerte el Az év természetfotósa címet!

Ismét Daróczi Csaba nyerte el Az év természetfotósa címet!

Kultúra és életmód

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége immár 31. alkalommal rendezte meg a méltán népszerű, lenyűgöző pillanatokat megörökítő Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2023 pályázatot, amely Magyarország és Közép-Európa legnagyobb hagyományokkal bíró, legrangosabb természetfotós pályázata. A nevezők idén 2926 érvényes képpel indultak, amelyből a zsűri által legjobbnak ítélt 122 mű – összesen 57 fotós munkája – került kiállításra a Magyar Természettudományi Múzeumban, valamint az Alexandra Kiadó gyönyörű, kétnyelvű, Az év természetfotói – Magyarország 2023 albumjában. 

Az év természetfotói - Magyarország 2023

Az év természetfotói - Magyarország 2023

The Nature Photographs of the Year - Hungary 2023

Alexandra Kiadó (A), 2023.11.07.
Ma már számtalan természetfotós pályázatot rendeznek hazánkban és külföldön egyaránt, de tény, hogy Az Év Természetfotósa pályázat az, ami a legnagyobb hagyományokkal rendelkezik, és ez a pályázat az, amit minden magyar természetfotós meg akar nyerni.

A pályázat ünnepélyes díjátadójára 2023. november 7-én került sor, ahol természetesen az Alexandra Kiadó is képviseltette magát, átadva az Alexandra-különdíjat annak a művésznek, akinek képe az idei album borítójára került: Daróczi Csabának. Csaba – akinek 12 képe is szerepel a legjobbak között – a különdíj mellett, nagyon magas technikai pontozási értékekkel és a zsűri egybehangzó véleménye szerint, idén már hetedik alkalommal nyerte el Az év természetfotósa címet is. 

A pályázat és a kiállítás legfontosabb üzenetét dr. Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke fogalmazta meg:

„Úgy érzem, a kiállítás igazán fontos üzenete az, hogy csak egyetlen csodálatos Földünk van, amit ma számtalan veszély fenyeget, és amit meg kell védenünk magunknak és a jövőnek is – elsősorban saját magunktól.”

Kiadóvezetőnk, Matyi Alexandra szintén hasonló gondolatokkal nyitotta a díjátadót:

„Egy olyan korban, amikor mindannyiunk közös érdekében a természet megóvására egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, hatalmas jelentőségű a természetfotósok munkája. Azon művészeké, akik végtelen türelemmel és tisztelettel fordulnak a minket körülvevő élővilág felé, és sokszor embertelen körülményeket állnak ki azért, hogy megmutassák nekünk, tulajdonképpen mi is az a csoda, amelyet védünk. Abban pedig mind egyetérthetünk, hogy e tekintetben a magyar természetfotósok világszinten kiemelkedő munkát végeznek.”

Természetesen a másik két fődíjat is kiosztották: 2023-ban Az év természetfotója díjat Moldován Zsolt Magasugrás című képe érdemelte ki, amely egy cserebogárra vadászó, ugró rókakölyköt ábrázol. Az év ifjú természetfotósa címet pedig Őrsi Ákos tudhatja a magáénak.

51684579_da2fba6bb934b959d22b0bd1364e9402_wm.jpg
Az év természetfotója 2023-ban – Moldován Zsolt: Magasugrás

Aki ellátogat a Természettudományi Múzeum kiállítására, és kézbe veszi az Alexandra Kiadó albumát, nemcsak a képek egyediségében gyönyörködhet, hanem rengeteg érdekes információval lehet gazdagabb mind a fotós személyével, mind a kép elkészülésének körülményeivel kapcsolatban. 

A kiállítás 2024. január 30-ig tekinthető meg.