Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2021. augusztus 16.
J. D. Salinger, William Golding és Markus Zusak művei minden idők legjobb ifjúsági regényei között

J. D. Salinger, William Golding és Markus Zusak művei minden idők legjobb ifjúsági regényei között

A könyves világ hírei

Kevés irodalmi műfaj mondható olyan befolyásosnak és meghatározónak, mint az ifjúsági regények. Ezek azok a könyvek, amelyekben életünk sarkalatos pontján mélyülhetünk el: amikor éppen kialakul a világról való felfogásunk, amikor elkezdjük a saját helyünket megtalálni benne. Tinédzser- és fiatal felnőttkorban minden új és intenzív – ilyenkor mentőöv lehet egy jó olvasmányélmény, amely biztosít bennünket arról, hogy nem vagyunk egyedül érzéseinkkel, gondolatainkkal.

A TIME magazin éppen ezért állította össze – helyesebben frissítette – gyűjteményét: a minden idők 100 legjobb ifjúsági regényét tartalmazó listát. 2015-ben már publikáltak egy ilyen könyvajánlót, ám az azóta eltelt hat évben drasztikus változás következett be a műfajban – a szó lehető legjobb értelmében. Egyre több és több olyan ifjúsági és young adult regény jelent meg, amelyek az elfogadás, a társadalom sokszínűségének nevében születtek, így szélesebb látókört biztosítanak a fiatal olvasóknak. Ugyanakkor van, ami örök.

Ahogyan 2015-ben is, idén is helyet kapott a listán J. D. Salingertől a Rozsban a fogó, William Goldingtól A Legyek Ura és Markus Zusak A könyvtolvaja is – olyan klasszikusok, amelyek hazánkban az Európa Könyvkiadó gondozásában élvezhetők.

Rozsban a fogó
Akciós termékek

Rozsban a fogó

Jerome David Salinger
Európa Könyvkiadó, 2021.03.17.
Holden Caulfield tizenhét éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. Első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül.
A Legyek Ura

A Legyek Ura

William Golding
Európa Könyvkiadó, 2021.11.20.
1954-ben jelent meg először A Legyek Ura, amelyet ma már nyugodtan nevezhetünk a XX. század egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású irodalmi alkotásának, s ma éppoly időszerű, mint volt a megírása idején.
A könyvtolvaj

A könyvtolvaj

Markus Zusak
Európa Könyvkiadó, 2016.
A Halálnak sohasem volt még ennyi dolga, de ő már tudja, hogy ez még csak a kezdet. Mert a Halál bölcs és kíváncsi, szeretne mindent tudni az emberekről. Együtt is érez velük, ha csak ideje engedi. Ő meséli el ezt a történetet, amely egy német kislányról, Lieselről, a családjáról és a barátairól szól.

Ugyanakkor a frissített listán szerepel a kiadó szerzői közül Meg Rosoff és Natalie Babbitt is. Az Európa Könyvkiadó nemrég újraindított életműsorozataiban és az irodalmi csemegéket elérhető áron felsorakoztató, egyedi külsejű Kapszula Könyvtárban is felfedezhetők a lista örökérvényű regényei.

Just in Case - Sorsbújócska
Akciós termékek

Just in Case - Sorsbújócska

Meg Rosoff
Európa Könyvkiadó, 2021.11.20.
Európa Kapszula Könyvtár
Meg Rosoff (1956) bostoni születésű amerikai írónő, de 1989-ben végleg átköltözött Londonba. A reklámszakmában töltött tizenöt év után jelenik meg a Majd újra lesz nyár című első regénye, amely rögtön világsiker lett. Második regénye, a Just In Case – Sorsbújócska szentimentalizmus nélkül, humorral ábrázolja a kamaszkori szorongást.

Ez azonban nem minden! A minden idők 100 legjobb ifjúsági regénye listán helyet kapott Angeline Boulley Firekeeper's Daughter című könyve és Elizabeth Acevedo With the Fire on High című kötete is. Ezek a művek hamarosan szintén az Alexandra Kiadócsoport gondozásában lesznek olvashatók magyar nyelven.

A Tűzőrző lánya
Akciós termékek

A Tűzőrző lánya

Angeline Boulley
Cartaphilus Könyvkiadó
Faji előítéletek, egy sokkoló gyilkosság utáni nyomozás és lenyűgöző betekintés az amerikai őslakosok kultúrájába - A Tűzőrző lánya 2021 legnagyobb young adult sikere az Egyesült Államokban, amelyből Barack Obama és Michelle Obama készít sorozatadaptációt a Netflix számára.

Végső soron azok a könyvek, amelyek ezen a listán szerepelnek, származási helytől és korosztálytól függően rengeteget adtak a világ olvasóinak. Némelyik elgondolkodtató dráma, néhány fantáziavilágba repít. Némelyik kedves felnövéstörténet, mások pedig hangosan nevettető romantikus vígjátékok.

De van egy közös tulajdonságuk is: mindannyian azokról a feszültségekről, szorongásokról és örömökről beszélnek, amelyek a felnőtté válással járnak.

A teljes lista megtekinthető a TIME oldalán.