Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2020. július 10.
Kate Winslet főszereplésével film készül Lee Miller életéről

Kate Winslet főszereplésével film készül Lee Miller életéről

Megfilmesítés

Elisabeth (Lee) Miller egészen kivételes életutat tudhatott magáénak. Az angyalarcú nő életében gyermekkorától kezdve fontos szerepet játszott a fényképészet, mely karrierje során a Vouge címlapjáról a párizsi művészvilág varázslatos berkein át egészen a német koncentrációs táborok kegyetlenségéig kísérte őt.

A kezdetben modellként dolgozó Lee 1929-ben döntött úgy, hogy „inkább készít fotókat, minthogy azok tárgya legyen”, és tanítványnak állt Párizsban a neves fényképész-festő, Man Ray mellé, bekerülve így a francia szürrealista művészvilág legbensőbb köreibe. A karizmatikus férfi és a gyönyörű fiatal lány között hamar heves szerelmi viszony szövődött, a szakmai féltékenység és a férfi zsarnoki természete azonban megmérgezte kapcsolatukat. Lee ezután ismét munkát vállalt a Vouge-nál, ezúttal hadi tudósítóként, és a partraszállástól kezdve a II. világháború végéig írta tudósításait és készítette azóta is szenzációnak számító fényképeit. Megörökítette a koncentrációs táborok kegyetlenségét, megmutatta a világnak, hogyan hat a háború a nők életére, és bizony pózolt Adolf Hitler fürdőszobájában is, éppen a Führer öngyilkosságának napján. (Az erről készült fénykép megtekinthető a hivatalos Lee Miller archívumban.)

Ezt a szinte hihetetlen életutat viszi filmvászonra Ellen Kurras, akinek legismertebb munkája az Egy makulátlan elme örök ragyogása. És csakúgy, mint ebben a filmben, a főszerepet most is az Oscar-díjas és négyszeres Golden Globe-díjas angol színésznő, Kate Winslet alakítja majd, aki egy interjúban elmondta, csodálattal tekint Lee Millerre. A film forgatókönyvét Liz Hannah írja, Lee fia, Anthony Penrose könyve, a The Lives of Lee Miller alapján.

A feldolgozás, amelynek munkálatait 2021 tavaszán kezdik, Lee fotóriporteri munkáját mutatja majd be, ahogyan felkeresi a második világháború frontvonalait, és küldetésre indul: felszínre hozza a Harmadik birodalom rejtett igazságait.

„Lee Millernek szenvedélye volt az igazság felkutatása, ez késztette arra, hogy megörökítse a második világháború brutális valóságát, amelyet nyilvánosan ritkán mutattak be; úgy érezte, sokszor elrejtették az igazságot az emberek elől. A film egy olyan utazásra hív, ahol a hűség és az árulás találkozik, és végül feltárja azt is, milyen volt valójában Lee, aki szintén eltemette saját igazságait.” – nyilatkozta Ellen Kuras, a film rendezője.

Ha a te érdeklődésedet is felkeltette Lee Miller különleges személyisége, jó hírünk van számodra! Bár a film a legnagyobb szerencsével is csak évek múlva lesz látható hazánkban, addig sem maradsz élmények nélkül, hiszen az Alexandra Kiadó gondozásában tavaly megjelent A fény kora című nemzetközi bestseller is erről a csodálatos nőről szól! Whitney Scharrer érzéki, gazdag részletességgel megírt történelmi regénye a bohém Párizs kabarévilágától a második világháború által feldúlt európai hadszínterekig, a radikálisan új fotótechnikák feltalálásától a koncentrációs táborok felszabadításának dokumentálásáig repíti az olvasót, betekintést adva a huszadik század egyik leginspirálóbb női karrierútjába. Mindeközben tanúi lehetünk egy ambiciózus nő személyiségfejlődésének, a szerelem és a művészi törekvések sokszor feloldhatatlan ellentétének, és a célok eléréséhez szükséges áldozathozataloknak. A téma kedvelőinek kihagyhatatlan!

A fény kora
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

A fény kora

Whitney Scharer
Alexandra Kiadó (A)
Párizs bohém világából a második világháború csatatereire és a koncentrációs táborok szörnyűségeihez vezet Lee Miller útja, aki Man Ray, Pablo Picasso és Jean Cocteau árnyékából kitörve a világ egyik első női haditudósítója és a korszak egyik legjelentősebb fényképésze lesz.