Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2021. november 1.
Katrine Engberg nyerte 2021-ben a rangos Martha-díjat

Katrine Engberg nyerte 2021-ben a rangos Martha-díjat

A könyves világ hírei

A dán Katrine Engberg nyerte 2021-ben a Martha-díjat Isola című regényével. Az írónőt korábban kétszer jelölték erre a díjra. A Martha-díj az egyetlen dán irodalmi díj, ahol az olvasók döntik el, ki kapja meg az adott évben, így lehetőségük van ilyen módon is elismerni kedvenc szerzőik munkásságát.

Az elismerést immár több éve krimiírók kapják – ebből jól kirajzolódik, hogy mit is szeretnek a dánok az éjjeliszekrényen tartani…

Katrine Engberget a magyar olvasók Krokodilmadár és Üvegszárny című regényei révén ismerhetik, amelyek hazánkban idén jelentek meg az Alexandra Kiadó gondozásában. Jeppe Kørner és Anette Werner nyomozópáros izgalmas, fordulatokkal teli története azóta a városukról elnevezett Koppenhága-sorozattá nőtte ki magát. A nemrég díjazott Isola ezen sorozat ötödik kötete.

Krokodilmadár

Krokodilmadár

Katrine Engberg
Alexandra Kiadó (A), 2021.
Koppenhága
A brutálisan meggyilkolt Julie arcába késsel titokzatos mintát vágnak. Az elborzasztó haláleset azonban más okból is felkelti az excentrikus, néha megmosolyogtató nyomozópáros, Jeppe Korner és Anette Werner figyelmét. Minden jel arra utal, hogy a lány halálát előre megírták egy még csak készülő, kiadatlan regényben.
Üvegszárny

Üvegszárny

Katrine Engberg
Alexandra Kiadó (A), 2021.10.22.
Koppenhága
Középkorú nő kivéreztetett, meztelen hullája Koppenhága sétálóutcájának szökőkútjában. Harmincas, szakállas, nyelvpiercinges, meztelen férfi kivéreztetett holtteste az egyik koppenhágai kórház kútjának medencéjében. Középkorú nő kivéreztetett, meztelen holtteste egy másik koppenhágai kórház kerti tavában.

A kötetről a dán Berlingkse az alábbiakat írta: „El kell ismernünk, Katrine Engberg a dán krimiírók krémjéhez tartozik. Tudja, hogyan kell egy ravasz cselekményt felépíteni, hiteles karaktereket és jeleneteket alkotni, ráadásul gördülékenyen, könnyed nyelvezettel fejezi ki magát. Mindezt ismét bebizonyítja Anette Werner és Jeppe Kørner rendőrnyomozók ötödik történetében, az Isolában.”