Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. november 7.
Kislányként tizenhárom hónapot töltött Auschwitz poklában – felnőttként megírta tanúságtételét, hogy ez a borzalom ne történhessen meg újra

Kislányként tizenhárom hónapot töltött Auschwitz poklában – felnőttként megírta tanúságtételét, hogy ez a borzalom ne történhessen meg újra

Könyvajánló

Lidia Maksymowicz 1940. november 15-én született a Lengyelországban található Oświęcimben. Hithű katolikus édesanyja a német invázió legelső napjaiban csatlakozott a fehérorosz ellenállókhoz, majd az erdőkben rejtőztek el. Hároméves volt, amikor édesanyjával és anyai nagyszüleivel együtt Auschwitzba deportálták azzal a váddal, hogy együttműködtek a partizánokkal. Lidia mind a mai napig emlékszik a megérkezésükre, az őket odaszállító marhavagonok bűzére…

Amikor arról kérdezték, hogy ilyen fiatal korából hogyan emlékezhet ilyen intenzíven a történtekre, határozott választ adott: „A félelem, a terror, minden érzelem nagyon mély volt, lehetetlen elfelejteni őket. Még mind a mai napig élnek bennem, a lenyomatuk rajta van az egész életemen. És itt van ez a szám is a karomon: 70072, ami soha nem fogja engedni elfelejteni mindezt.”

Lidia tizenhárom hónapot töltött a pokolban, Birkenau gyerekbarakkjában a „halál angyalának”, Joseph Mengelének kísérleti alanyaként.

„Nem emlékszem az arcára, csak a kifényesített bakancsára. Amikor hallottam a lépteit, bebújtam a szalmazsák alá, becsuktam a szememet. Azt gondoltam, hátha nem talál meg” – emlékezett vissza egy interjújában.

1945 januárjában, miután orosz csapatok felszabadították a tábort, néhány méterre onnan egy gyermektelen lengyel asszony fogadta be. Valódi édesanyját sosem felejtette el, és nem adta fel a reményt, hogy egyszer újra találkozhatnak, annak ellenére sem, hogy nem volt biztos benne, hogy valóban életben van. Csodával határos módon a Vöröskereszt segítségével hosszú évek után ismét találkozhatott édesanyjával.

„Soha nem hagytam abba a keresést, bár azt hittem, talán meghalt. Végül kiderült: a Szovjetunióban élt, 17 év után találkoztunk újra. Amikor Auschwitzban különválasztottak tőle, megígérte, hogy találkozunk még. Betartotta az ígéretét” – emlékezett vissza az írónő.

2021-ben Lidia Ferenc pápával is találkozhatott, aki a vatikáni Szent Damazusz-udvarban a szerdai általános audiencia után megcsókolta a fekete számot, amelyet a koncentrációs táborban tetováltak a karjára. Az események után a szerző így nyilatkozott:

„Nagyon hálás vagyok Ferenc pápának a gesztusáért, ami számomra nem is igazán a saját személyemnek szólt, hanem mindazoknak a gyerekeknek, akik meghaltak ezeken a területeken, akiket megfosztottak az élethez való joguktól, és akiket szinte kivétel nélkül azonnal meggyilkoltak. Egy olyan megnyilvánulás volt, mely megerősített és kibékített a világgal.”

A 81 éves, jelenleg Krakkóban élő Lidia Maksymowicz idős kora ellenére mind a mai napig küldetésének érzi, hogy a fiatalokban fenntartsa az emlékezetet, és emlékeztesse őket, hogy a világ jövője az ő kezükben van. A kislány, aki képtelen gyűlölni nem más, mint az ő tanúságtétele, hogy minél hangosabban kiálthassa: soha többé! Mert nem szabad hagynunk, hogy ilyesfajta borzalom és kegyetlenség újra megtörténhessen.

A kislány, aki képtelen gyűlölni
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

A kislány, aki képtelen gyűlölni

Lidia Maksymowicz
Alexandra Kiadó (A)
Lidia Maksymowiczot háromévesen hurcolták el Auschwitzba. Tizenhárom hónapot töltött a pokolban, a gyerekek barakkjában, ahol egyike volt dr. Mengele kísérleti nyulainak. Hithű katolikus édesanyja a német invázió legelső napjaiban csatlakozott a fehérorosz ellenállókhoz, és az erdőkben rejtőzött el lányával.

Hasonló témában ajánljuk:

Az auschwitzi ikrek

Az auschwitzi ikrek

Eva Mozes Kor
Alexandra Kiadó (A), 2021.
Mirjam több mint a testvérem. Ő a másik felem. A túlélésünk függ egymástól. Éva és Mirjam az életüket köszönhetik annak, hogy ikrek. Ám könnyen lehet, hogy ami rájuk vár, az a halálnál is rosszabb...
Beszüremlő fény
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Beszüremlő fény

Sharon Cameron
Alexandra Kiadó (A), 2021.09.13.
Sharon Cameron gyönyörűen megírt, feszültséggel teli ifjúsági regénye Stefania Podgórska igaz története a szeretet és a legsötétebb időkön is átsegítő bátorság erejéről. A Beszüremlő fényt Reese Witherspoon is könyvklubjába választotta.
Az auschwitzi könyvtáros
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Az auschwitzi könyvtáros

Antonio Iturbe
Alexandra Kiadó (A), 2020.
Dita 14 éves, amikor a prágai Terezín gettóból családjával együtt Auschwitzba hurcolják. Amikor a gyerekbarakk zsidó parancsnoka, Fredy Hirsch megkérdezi, vállalná-e az őrök háta mögött becsempészett nyolc könyv őrzését, a lány igent mond. Így lesz Dita a világ legkisebb könyvtárának könyvtárosa Auschwitzban.