Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2020. június 12.
Ma 41 éves Dmitry Glukhovsky

Ma 41 éves Dmitry Glukhovsky

A könyves világ hírei

Dmitry Glukhovsky orosz író, műsorvezető, újságíró 1979. június 12-én született Moszkvában. Igazi világpolgár: általános iskolai tanulmányait Oroszországban végezte, ezek után majdnem öt évig tanult Izraelben, majd dolgozott Németországban és Franciaországban is. Öt nyelven beszél folyékonyan, jelenleg Spanyolországban él.


A világhírt a Metró 2033 című posztapokaliptikus regénye hozta meg számára. A könyvet először online publikálta, és már akkor népes olvasótáborra tett szert. Nyomtatásban 2005-ben jelent meg először orosz nyelven, majd nagyon hamar nemzetközi bestsellerré vált, Glukhovsky pedig 2007-ben elnyerte a "Legjobb európai debütálás" díjat. A disztópia a világégés utáni Moszkváról szól, és azokról az emberekről, akik a nukleáris háborút túlélték és a moszkvai metróhálózat atombunkerként is használható állomásain kezdtek új életet. A fiatal szerző azóta megírta a folytatást (Metró 2034, Metró 2035), és egy teljes márkát épített a történet köré. A Metró Univerzumhoz a három eredeti könyvön kívül száznál is több posztapokaliptikus tematikájú kötet tartozik, melyek a világ különböző tájairól származó írók fantáziájának köszönhetők.

Metró 2033

Metró 2033

Dmitry Glukhovsky
Európa Könyvkiadó, 2016.
Metró Univerzum 2033
Moszkva szellemvárossá változott, megmérgezte a radioaktív sugárzás, és szörnyek népesítik be. A kevés életben maradt ember a moszkvai metróban bújik meg, melynek állomásai most városállamok, az alagutakban sötétség honol, és borzalom fészkel. Artyomnak az egész metróhálózaton át kell jutnia, hogy megmentse a szörnyű veszedelemtől az állomását, sőt talán az egész emberiséget.

Napjaink egyik legnépszerűbb számítógépes játéksorozata is Glukhovsky trilógiájából készült. Egyelőre három része van: Metro, Last Light és Exodus, de a hírek szerint már készül a következő játék, mely közvetlenül az Exodus történései után folytatódik majd.


Az elmúlt tíz évben többször is szóba került a regény, illetve a trilógia megfilmesítése is, de a szerző minden ajánlatot elutasított, egészen az orosz Gazprom Media megkereséséig 2019-ben, amikor végre találkozott egy olyan csapattal, akikre szívesen rábízza a Metrót. „A céljaink hasonlónak bizonyultak: megalkotni egy kasszasikert és lenyűgözni azokat is, akik olvasták és szívből ismerik a trilógiát” – nyilatkozta. Glukhovsky kreatív tanácsadóként fog közreműködni a film létrejöttében, melyet a tervek szerint 2022. január 1-jén fognak bemutatni.

Metró 2034
Limitált darabszámban elérhető, akciós könyveink

Metró 2034

Dmitry Glukhovsky
Metró 2035
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Metró 2035

Dmitry Glukhovsky