Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. június 20.
Maggie O’Farrellnek köszönhetően Shakespeare ikergyermekei, Hamnet és Judith is emlékművet kapnak

Maggie O’Farrellnek köszönhetően Shakespeare ikergyermekei, Hamnet és Judith is emlékművet kapnak

A könyves világ hírei

Minden idők legismertebb drámaírója, William Shakespeare egyik leghíresebb műve, a Hamlet talán sosem született volna meg, ha nem éri olyan szörnyű tragédia az alkotót, mint egy gyermek elvesztése.

A 16. században nem volt ritka a gyermekhalálozás: Angliában minden harmadik gyermek áldozatául esett valamilyen, akkoriban gyógyíthatatlan kórnak még tízéves kora előtt, és ez az egyre nagyobb népszerűségre szert tevő drámaíró, Shakespeare családját sem kerülte el. William Shakespeare és Anne Hathaway házasságából három gyermek született: a legidősebb lány, Susanna, valamint az ikrek, Judith és Hamnet – utóbbi az alkotó egyetlen fia volt, akit 11 éves korában ragadott magával egy olyan betegség, amely manapság gyógyszerekkel könnyen kúrálható.

A mára már szinte teljesen elfeledett, jelöletlen sírban fekvő gyermek 1596-ban bekövetkezett haláláig a Rómeó és Júlia szerzője többnyire komédiákat írt; és bár ez a szokása a kisfia halála után is megmaradt, Shakespeare a családját ért veszteség után fordult a tragédiák felé. Bár bizonyos kutatók csak véletlen egybeesésnek, és a Tudor-kori Anglia nyelvi játékának gondolják, a legnagyobb Shakespeare-rajongók és -szakértők szerint azonban a szerző egyik leghíresebb műve, az 1603-ban született Hamlet a túl korán elhunyt fiúörökösnek állít emléket. Emellett számos művében megjelenik az ikrek vagy a szétválasztott ikrek motívuma annak feldolgozásaként, hogy lánya, az egyébként 77 éves korában elhunyt Judith elveszítette fiútestvérét.

A Shakespeare család drámáját az anya szemszögéből regénybe emelő kortárs brit-ír szerző, Maggie O’Farrell évek óta kampányol azért, hogy a Stratford-upon-Avonban található Holy Trinity-templom kertjében jelöletlen sírba temetett ikreknek emléket állítsanak; most pedig úgy tűnik, missziója sikerrel járt.

A „Shakespeare temploma” néven is ismert helyszín udvarába – ahol az írót megkeresztelték, és ahová felnőttkorában is szívesen járt – a Hamnet című díjnyertes regény írójának hatására idén májusban a Stratford Irodalmi Fesztivál keretein belül két, emléktáblákkal ellátott fát ültettek Shakespeare ikergyermekei számára, akik meghatározó szereplői voltak Anglia legnagyobb drámaírója életének.

Maggie O’Farrell regénye, a Hamnet – amely többek között a Women's Prize for Fiction díjat is magáénak tudhatja – egy gyásztól és veszteségtől sújtott család és egy csodálatosan erős nő megrázó története. A Könyves Magazin így ajánlja:

„A Hamnettel Maggie O’Farrell valóban hangot, arcot, testet, történetet adott a híres drámaíró alig 11 évesen elhunyt fiának, de ennél sokkal erősebb vonásokkal rajzolta fel annak a nőnek az alakját, aki, ha a háttérből is, de támasza és segítője volt egy egészen egyedülállóan kreatív alkotó kibontakozásának.”

Hamnet
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Hamnet

Maggie O'Farrell
Európa Könyvkiadó, 2022.04.21.
A díjnyertes írónő, Maggie O'Farrell könyve ennek a házasságnak a ragyogó portréja, egy gyásztól és veszteségtől sújtott család és egy csodálatosan erős nő megrázó története. Közben gyengéden megidéz egy fiút, akinek az életét mára ugyan elfeledték, de nevét a világirodalom egyik legünnepeltebb darabja őrzi.