Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2023. május 18.
A nomádok földje Oscar-díjas rendezője viszi képernyőre Maggie O’Farrell Hamnetjét

A nomádok földje Oscar-díjas rendezője viszi képernyőre Maggie O’Farrell Hamnetjét

Megfilmesítés

A 2021-es Oscar-gálán nagy sikert arató Chloé Zhao rendezi majd a díjnyertes írónő, Maggie O’Farrell Hamnet című regényéből készülő új filmet. Hosszú ideig nem lehetett tudni, mi lesz Zhao következő projektje a hatalmas népszerűségnek örvendő és számos nemzetközi elismerést bezsebelő A nomádok földje után. A Maggie O’Farrell illusztris regényéből készülő adaptáció a hírek szerint az Amblin Partners, a Hera Pictures, a Neal Street Productions és a Book of Shadows együttműködésével fog megvalósulni. A forgatókönyvet a tervek szerint Zhao és O’Farrell közösen készítik majd a filmhez.

A Hamnet különleges történet; megidéz egy fiút, akinek létezését ma már elfeledték, ugyanakkor a világirodalom mind a mai napig egyik legünnepeltebb darabja őrzi nevét. Megidéz egy feleséget, aki központi szerepet tölt be a világ leghíresebb írója, William Shakespeare életében.

„Maggie O’Farrell regénye gyönyörűen megírt, kiválóan mutatja be, hogyan szakít szét a gyász egy családot. (…) Ha Shakespeare-rajongó vagy, szeretni fogod ezt a megható regényt arról, hogy a személyes élete hogyan befolyásolhatta az egyik legismertebb darabjának megírását.” - Bill Gates

Az 1580-es évek Angliájában egymásba szeret egy ifjú latintanár és egy rendkívüli, különc lány, Agnes, aki jobban érti a növények és bájitalok világát, mint az embereket, és akihez rendszeresen fordulnak gyógynövényei miatt. Agnes ekkor még nem gondolhatta, hogy férje ilyen sikeres utat jár majd be a londoni színpadoktól meg sem állva a világirodalom nagyjaiig. Három gyermekük születik, azonban tragikus módon a tizenegy éves Hamnet váratlanul meghal egy hirtelen láz következtében. A regény e veszteség okozta fájdalmakat, és ennek érzelmi, családi és művészeti következményeit járja körül. Hogyan küzd meg a mérhetetlen gyásszal, saját gyermekének elvesztésével Agnes mint édesanya, és az apa hogyan írja meg négy évvel később a Hamletet. Egy csodálatos, erős nő sorsa és egy házasság ragyogó portréja bontakozik ki az olvasók előtt.

„Lélegzetállítóan megható, együttérző mű.” - The Guardian

Hamnet

Hamnet

Maggie O'Farrell
Európa Könyvkiadó, 2022.04.21.
A díjnyertes írónő, Maggie O'Farrell könyve ennek a házasságnak a ragyogó portréja, egy gyásztól és veszteségtől sújtott család és egy csodálatosan erős nő megrázó története. Közben gyengéden megidéz egy fiút, akinek az életét mára ugyan elfeledték, de nevét a világirodalom egyik legünnepeltebb darabja őrzi.

Chloé Zhao A nomádok földje című filmjével elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat 2021-ben; ezzel ő a második női rendező, aki a díj történetében átvehette ebben a kategóriában az elismerést. A film emellett megnyerte a legjobb képnek és legjobb főszereplőnek járó Oscar-díjat is, valamint a legjobb drámának járó Golden Globe-díjat és az Arany Oroszlán díjat. A film alapjául szolgáló, Jessica Bruder azonos címmel megjelent nagyhírű regénye szintén olvasható magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában.

mv5bmjg2zwezntetoty3ns00ndu2ltljnzgtzmjmoda5mdi4nzbkxkeyxkfqcgdeqxvynzi1nzmxnzm_v1-1.jpg
A nomádok földje

A nomádok földje

Túlélni Amerikát, avagy a boldog társadalmonkívüliség

Jessica BRUDER
Európa Könyvkiadó, 2021.11.17.
„Akik azt hitték, a 2008-as anyagi összeomlás rég véget ért, meg kell hogy ismerjék azokat az embereket, akiket Jessica Bruder bemutat perzselő, gyönyörűen megírt, életteli, felkavaró (és időnként igen humoros) könyvében” – mondták a könyv méltatói.

Egy lenyűgöző tényfeltáró történetet mesél el az amerikai gazdaság legsötétebb mélységeiről, és egy olyan bizonytalan jövőt vetít elénk, amely akár ránk is várhat. Megmutatja, milyen rugalmassággal, kreativitással, a reményt sosem feladva képesek élni a 21. század nomádjai, miközben minden helyhez kötöttségükről le kellett mondaniuk a túlélésért. Az írónő több mint 24 000 km-t tett meg, bejárta egész Amerikát, a mexikói határtól Kanadáig, hogy dokumentálhassa és megélhesse azoknak a vándormunkás amerikaiaknak az életét, akik otthonukat feladva útra keltek a túlélés és egy jobb élet reményében.