Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
augusztus 9.
Színpadra viszik Maggie O’Farrell Hamnetjét

Színpadra viszik Maggie O’Farrell Hamnetjét

A könyves világ hírei

A történet segítségével elrepülhetünk az 1580-as évek Angliájába, egészen pontosan Warwickshire utcáira, ahol tombol a pestisjárvány. A főszereplők személyében megismerhetjük a fiatal latintanárt és hőn áhított szerelmét, a kissé különc, ám titokzatos Agnest. Az állandó kesztyű viselése és szokatlan kísérője, a sólyom is vonzza a kíváncsi tekinteteket. Amikor a szabadidejét az erdőben és növényekkel töltő Agnes megismerkedik a kesztyűkészítő fiával, mesébe illő szerelmi történetnek indul élete. A történelmi fikcióként olvasható könyv nem ragad le a már elcsépelt téma, az ifjúkori szerelem rózsaszín ködénél, megengedi az olvasónak, hogy a főszereplők házasságába is betekintést nyerjen. Ekkor már az ifjú latintanár a londoni színpad egyik kulcsfigurájává érik, miközben gyermekeiket, Susanna-t, és az ikreket, Hamnetet és Judithot nevelik. Azonban a családot egy váratlan trauma éri. Hamnet 1596-ban, 11 évesen lázban meghal. Bár ez akkoriban természetesnek számított, mivel minden harmadik gyermek emiatt hunyt el, érthető módon édesapjában olyan mély nyomot hagy, hogy négy évvel később egy egész színdarabot ír az eseményekről Hamlet címmel.

hamnet4.jpg

„Továbbra is csodálom O'Farrell azon képességét, hogy ennyi szépséget tud hozni egy ilyen szívszorító történetbe.”

A Shakespeare nevéhez köthető Hamlet ihlette O’Farrell-mű egésze az eddig egyáltalán nem ismert Anne Hathaway köré épül, akinek születési neve Agnes Hathaway; ő Shakespeare felesége, a regény világában is. Olvasóként egy gyászoló anya és családja mindennapjait követhetjük végig. A Hamnet valóságos érzelmi hullámvasút: idilli szerelmi szenvedéllyel indít, és születéssel, majd megízlelhetjük a gyász keserűségét is. William Shakespeare neve nem jelenik meg egyik oldalon sem, de a latintanár, férj, John és Mary fia meghatározások rá utalnak. A családi trauma következtében az addig komédiákat író Shakespeare tragédiákat kezdett írni, és számos művében fontos motívumként szerepelnek az ikrek vagy a szétválasztott ikrek, amely motívum ikergyermekeire utal vissza. Az ő emlékükre ültettek a Stratford Irodalmi Fesztiválon két, emléktáblával ellátott fát. Azért ezen a helyszínen, mert Shakespeare-t itt keresztelték meg, és felnőttkorában is meghatározó volt számára, innen ered a „Shakespeare temploma” kifejezés. Érdekesség, hogy akkoriban nagyon ritka volt, hogy a nő az idősebb egy párkapcsolatban, és az övék ilyen volt. Az sem volt megszokott, hogy hét éven keresztül külön lakjon férj és feleség, valamint Shakespeare végrendeletében csak a második legjobb lakhelyét hagyta feleségére.

Hamnet

Hamnet

Maggie O'Farrell
Európa Könyvkiadó, 2022.04.21.
A díjnyertes írónő, Maggie O'Farrell könyve ennek a házasságnak a ragyogó portréja, egy gyásztól és veszteségtől sújtott család és egy csodálatosan erős nő megrázó története. Közben gyengéden megidéz egy fiút, akinek az életét mára ugyan elfeledték, de nevét a világirodalom egyik legünnepeltebb darabja őrzi.

Maggie O’Farrell nem véletlenül tartozik a bestsellerírónők közé, hiszen már számos díjat magáénak tudhat, többek között Betty Trask-díjat a Miután elmentél című művéért; Somerset Maugham-díjat a A köztünk lévő távolságért; és Costa-díjat A kéz, amely először fogta az enyémet című alkotásáért. Nemcsak O’Farrell életművében, hanem az egész világirodalomban mérföldkőnek számít Hamnet című alkotása, amely Női szépirodalmi díjjal büszkélkedhet, sőt a The New York Times legjobb tíz könyve között is helyet kapott. Mindezek mellett még Bill Gates is a számára öt legmeghatározóbb könyv közé sorolta a már 33 különböző nyelven elérhető olvasmányt.

hamnet_marquee_twvu.jpg

„Élénk, és olyan jól megragadja a késő Erzsébet-kort, hogy az ember úgy érzi, visszarepült oda.”

Nem meglepő, hogy a nagy sikernek örvendő könyvet már színházakban is játszák. Az érdeklődőknek mindösszesen 14 hetük van, hogy megtekintsék a Royal Shakespeare Company által színre vitt mesterművet, amely a David Garrick színházi színész tiszteletére elnevezett, meseszép Garrick Színházban lát először napvilágot szeptember 30-ától. A két és fél órás színpadi műre már most úgy tekintenek, mint „a tiszta színházi aranyra”. Agnes szerepében Madeleine Mantock fog feltűnni, akit ismerhetünk többek között a Bűbájos boszorkákból és a Into the Badlandsből is. Olyan nagy nevek működnek közre a darab megalkotásában, mint a díjnyertes drámaíró, Lolita Chakrabarti, vagy az Erica Whyman néven ismert rendező. Hogy a történet kasszasiker, az is mutatja, hogy mindezeken felül még film is készül róla, méghozzá a Nomádok földje Oscar-díjas rendezőjének, Chloé Zhaónak köszönhetően, akinek a forgatókönyvírás során O’Farrell is segítségére lesz. A Normal People című minisorozatból ismert Paul Mescal Shakespeare bőrébe bújva teszi még színvonalasabbá a filmet, olyan díjakkal a zsebében, mint a Laurence Olivier-díj legjobb színész kategóriában és a Televíziós BAFTA-díj legjobb férfi főszereplő kategóriában. Agnes szerepében az ír színésznőt, Jessie Buckley-t csodálhatjuk majd a tévéképernyőn. A két színésznek nem lesz ismeretlen a közös munka, mert korábban már dolgoztak együtt a Maggie Gyllenhaal és Elena Ferrante által készített The Lost Daughter című feldolgozásában, ahol Mescal, Dakota Johnson titkos szerelmét alakította. A gördülékeny munkát az is elősegíti, hogy mind a két feltörekvő színész alakított már hasonló témájú szereplést, így a téma sem idegen tőlük. A film megjelenésének pontos dátumáról azonban nincsenek információk, mert Chloé Zhao jelenleg több projekten is dolgozik. Többek között már 2021 eleje óta írja a Drakula-film sci-fi forgatókönyvét.