Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2021. június 20.
Matilda Gustavsson esélyes a neves Ryszard Kapuściński-díjra!

Matilda Gustavsson esélyes a neves Ryszard Kapuściński-díjra!

A könyves világ hírei

A neves svéd újságírót, Matilda Voss Gustavssont Az elitklub című oknyomozó könyvével nemrég a rangos Ryszard Kapuściński-díjra jelölték. A Kapuściński-díjat Ryszard Kapuściński lengyel író és újságíró tiszteletére alapította Varsó városi tanácsa 2010-ben.

Azóta a rangos elismerésre minden évben egyre kimagaslóbb olvasmányokat jelölnek, ennek fényében tehát különösen nagy szó, hogy idén Az elitklub is egyike a Lengyelországban megjelent oknyomozó könyvek tíz legjobbjának.

Egy emberként szorít a világ a svéd újságíróért, hiszen a végső listán szereplő öt könyvcímet egyelőre nem ismertették, s a győztes kihirdetésére is csak szeptemberben kerül sor. Mindenekelőtt óriási gratuláció Matildának, illetve lengyel kiadójának, a Wielka Literának is!

Az elismert kitüntetésre esélyes műben az írónő megdöbbentő igaz történetet tár az olvasók elé a hatalom, a szexuális erőszak és az irodalom összefonódásáról, miközben a világhírű irodalmi Nobel-díj odaítélése rejtélyes körülményeinek sötét titkairól rántja le a leplet: a látszólag példás és kifogástalan irodalmi világ felszíne alatt valójában kegyetlen, hatalmi vágyból fakadó szexuális zaklatás, megaláztatás és erőszak bújik meg, amely évtizedeken át keserítette meg a nők életét. A napvilágra került szexuális zaklatási botrány óriási port kavart a Svéd Királyi Tudományos Akadémián, illetve a teljes nemzetközi irodalmi világban egyaránt, melynek hatására 2018-ban nem adtak át irodalmi Nobel-díjat.

Az elitklub

Az elitklub

Matilda Gustavsson
Alexandra Kiadó (A)
2017 novemberében szexuális zaklatási botrány sodorta válságba az irodalmi világot. Az elképesztő történet szálai a Svéd Akadémiára vezettek, ahol az intézmény egyik tagjának férje évtizedeken át zaklatta a nőket.

Matilda Gustavsson számára 2017-ben Az elitklub című könyvének megjelenése világszerte óriási népszerűséget hozott, megbízhatósága, szaktudása és izgalmas elbeszélői stílusa okán pedig azóta is töretlen elismerésnek örvend: elnyerte a Svéd Újságírói Nagydíjat Az Év Újsághíre kategóriában, valamint a Svéd Magazinkiadók Szövetsége is őt választotta az év újságírójának.

Jelenleg a svéd Dagens Nyheter lapnál dolgozik, ahol intim hangvételű portrékat ír híres svéd közszereplőkről.