Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2023. március 1.
Összesen 9 Oscar-jelölést kapott a Nyugaton a helyzet változatlan

Összesen 9 Oscar-jelölést kapott a Nyugaton a helyzet változatlan

Megfilmesítés

Immár 95. alkalommal hozták napvilágra az Oscar-díj jelöltjeit, amelyek közül a Nyugaton a helyzet változatlan című filmet – melynek alapját az azonos című irodalmi mű szolgáltatta – kilenc kategóriában is jelölték: a legjobb film, adaptált forgatókönyv, operatőri munka, filmzene, hang, díszlet, smink és haj, vizuális effektus, és végül a legjobb nemzetközi film kategóriában. A Netflix által forgalmazott alkotás rendezője Edward Berger, akinek korábban a Jack című, 2014-es munkája ért el nagyobb sikereket, és amelyet szintén Oscar-díjra jelöltek. Jelenlegi filmje pedig a kilenc Oscar-jelölésen túl tarolt a február 19-én megrendezett BAFTA-díjátadón is: a háborús filmdráma kapta a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb adaptált forgatókönyv díját is – sőt, ez lett a legjobb nem angol nyelvű film is az idén. Vagyis a Nyugaton a helyzet változatlan minden idők legkitüntetettebb német mozgóképes alkotása lehet.

Egy háborús film, amelynek cselekménye 1929-ben íródott, de „aktuálisabb, mint valaha”. Remarque könyvének célja, hogy bemutassa, egy nemzedék hogyan pusztul el az első világháborúban.

Erich Maria Remarque már 16 éves korában elkezdett foglalkozni a szépirodalommal. Több műfajban is tevékenykedett; esszéket, regényeket és verseket is írt. Részt vett az I. világháborúban, ahol a nyugati fronton szolgált. A háború után a fronton megélt élményeket beszélte el a Nyugaton a helyzet változatlan című regényében. A könyv egyedisége egyértelműen abban rejlett, hogy olyan író próbálta átadni az olvasóknak, milyen is a háború, aki ténylegesen megjárta azt; és amelynek hatására pacifista és antifasiszta szerzővé vált. A II. világháború évei alatt éppen ezért műveit betiltották és elégették, ő maga pedig Svájcba emigrált. Több szakmában, hivatásban is kipróbálta magát, de végső soron az irodalom művelése volt számára a legfontosabb.

„Egy történet, ami egyszerűen megpróbálegy olyan nemzedékről mesélni, amelyet, bár talán megmenekültek a gránátokelől, a háború elpusztított.” (Berger)

„Erich Maria Remarque kétségtelenül elsőrangú mesterember.” (The New York Times Book Review)

A német irodalomtörténet egyik legnagyobb sikere, amelynek középpontjában egy 16 éves fiú áll, aki örömmel és gyakorlatilag önként jelentkezik barátaival együtt a frontvonalra, a háború valóságáról mit sem tudván. Hamar realizálja azonban, hogy a háború mindenről szól, csak a dicsőségről és a haza szeretetéről nem.

Szembesíti az olvasót a háború és az emberiség gonoszságával, brutalitásával, és azon tettekkel, amelyek nyomasztó emlékét életük végéig hordozniuk kell a katonáknak.

Nyugaton a helyzet változatlan

Nyugaton a helyzet változatlan

Erich Maria Remarque
Alexandra Kiadó (A), 2023.02.21.
Erich Maria Remarque regénye rendkívül időszerű volt első megjelenése idején, 1929-ben, amikor már gyülekezni kezdtek az elsőnél is pusztítóbb második világégés viharfelhői, és legalább ennyire aktuális ma is, amikor néhány száz kilométerre Magyarországtól városok lángolnak és ágyúk dörögnek. Az embertelenség idejében az irodalom minden korábbinál fontosabb.

„A háború kegyetlenségének valóban elsöprő erejű regénye, a fiatalság szörnyű pusztulását mutatja be. A katonák bajtársiassága azonban mindvégig átragyog a sorokon. Jóleső feszültséget teremt az elliptikus nyelvezet és a gyors tempójú történet látszólagos összeférhetetlensége.” (Amazon olvasói vélemény)