Nincs engedélyezve a javascript.
263514045_10158862629562635_5683411307402082107_n.jpg
Matyi Alexandra
2021. szeptember 2.
Őszindító gondolatok kiadóvezetőnktől

Őszindító gondolatok kiadóvezetőnktől

A könyves világ hírei

Itt az ősz, és vele az olvasók ideje – írhatnám, ha nem tudnám, hogy a valóban elszánt könyvimádók minden időben olvasnak, legyen akár izzasztó hőség vagy fogcsikorgató hideg. Mégis, a hosszabbodó esték és hűvösödő napok tökéletesek ahhoz, hogy újra magunkhoz vegyük a kedvenc puha takarónkat, egy bögre meleg teát, és bevackoljunk valahová egy jó könyv társaságában.

Ám az előttünk álló napok, hetek még nem erről szólnak, hiszen egyből beleugrunk a 92. Ünnepi Könyvhétbe, amely bő egy év kihagyás után kerül végre megrendezésre.

Bár tavasszal sokan velünk tartottatok a Moobius Online Könyvfesztiválon, azt hiszem, nem túlzok, ha azt állítom: mindannyian ki vagyunk már éhezve a személyes találkozókra és az előttünk sorakozó friss könyvek látványára, érintésére. Találkozókra pedig bőven lesz lehetőség, hiszen kiadócsoportunk számos szerzője – Háy János, Barna Imre, Bérczes László, Szántó Dániel és még sokan mások – dedikál a könyvhét során; itt olvashatjátok is, hogy kivel mikor tudtok találkozni:

Az Európa Könyvkiadó szerzőinek dedikálása a 92. Ünnepi Könyvhéten
Az Európa Könyvkiadó szerzőinek dedikálása a 92. Ünnepi Könyvhéten
Látogass el a 25. sz. standhoz te is szeptember 2. és 5. között Budapesten, a Vörösmarty téren!

És a Könyvhét természetesen izgalmas új megjelenéseket is hoz… Háy János és Mucsi Zoltán minden bizonnyal hozzánk hasonló örömmel fogadja majd a nyomdából alig megérkező friss könyveit, de készülünk különlegességekkel egy neves George Orwell-kutatótól, Faludy Györgytől és Stephen Kingtől is: itt böngészhetitek könyvhetes újdonságaink listáját!

Mamikám

Mamikám

Háy János
Európa Könyvkiadó, 2021.08.26.
A minden szempontból különleges regény azok hangját juttatja el hozzánk, akikről ugyan beszél a sajtó, ám a valódi szereplőket igazából soha nem képes megszólaltatni. Ők csupán illusztrációként, a már eldöntött „üzenet” megszemélyesítőjeként bukkannak fel előttünk.
Mucsi 12x

Mucsi 12x

Mucsi Zoltán
George Orwell

George Orwell

Legenda és örökség

John Rodden
Ne uszítsatok levelezésre!

Ne uszítsatok levelezésre!

Faludy György hagyatékából

Csiszár Gábor
Az írásról

Az írásról

Értekezés a mesterségről

Stephen King

A szeptember fő témája emellett természetesen az iskolakezdés. Gyerkőcfüggő, hogy ez a tény mennyire tölti el őket örömmel vagy rosszkedvvel, de mi a magunk részéről mindent megteszünk, hogy az öröm legyen az elsődleges érzelem. Ezért született meg az Alex Suli képes gyermeklexikon, amelyből a világ dolgai iránt érdeklődő, nyitott kisiskolások naprakész és érthető tudást szerezhetnek, a tradicionális tárgyaktól és fogalmaktól egészen az olyan, még számunkra is talán kicsit új dolgokig, mint a közösségi média vagy az ökológiai lábnyom. Mindezt pedig nem egyedül kell megtanulniuk, hiszen a kiadó új „kabalaállatkája”, Alex, a kíváncsi szurikáta vezeti és segíti őket a megismerés útján.

Alex Suli: Képes gyermeklexikon

Alex Suli: Képes gyermeklexikon

Alexandra Kiadó (A)
Alex Suli
Gyermekünk élénken érdeklődik a világ dolgai iránt? Tudni szeretné, mi fán terem az adó, mire való az akkumulátor vagy mit jelent a szólásszabadság? Alex, a kíváncsi szurikáta segít!
Ebben az 5-10 éveseknek összeállított szótárban jó eséllyel megtalálunk mindent, amire egy ilyen korú óvodás vagy kisiskolás kíváncsi lehet.

Nem titok, hogy az Alex Suli az elmúlt évek szerelemprojektje volt számomra, és remélem, sok gyermek zárja szívébe Alexet, és forgatja örömmel a közel ezer szócikket és több száz gyönyörű (és néhány mókás, szurikátát is rejtő) rajzot tartalmazó kötetet, amelyet nekik készítettünk. Alex nemsokára betűzni és számolni is tanít, hamarosan erről is beszámolunk…

S ha már gyermekekről beszélünk, fontos kiemelni, hogy sok fiatal számára egyáltalán nem magától értetődő a könyvekhez való hozzájutás, az olvasás lehetősége. És sajnos sok olyan családdal is találkozunk, akik – bár megtehetnék – nem szánnak elég időt a közös olvasásra. Az olvasás mindenkié, és közös felelősségünk, hogy a könyvek szeretetét és jótékony hatásait átadjuk a fiatal generációknak, valamint segítsünk, hogy minden gyermek részesüljön az olvasás örömében. Az Olvasás a Gyerekekért Alapítvány, amelyet barátommal és szerzőnkkel, Szántó Danival hoztam létre, gőzerővel dolgozik az újabb és újabb lehetőségek megtalálásán és kiaknázásán. Többek között hamarosan külön weboldalon is eléritek a munkásságunkat a www.olvasasagyerekekert.hu címen! Mindeközben pedig elindult az adományozás a kiadócsoport oldalain, és szeretném megragadni a lehetőséget, hogy megköszönjem, hogy ilyen sokan tartotok velünk ezen az úton. Minden adomány – legyen kicsi vagy nagy – és önkéntes munka hatalmas segítség.

Végezetül pedig egy kirobbanó jó hírről szeretnék beszámolni nektek. Rengetegen kérdeztétek az elmúlt hónapok során, hogy mikor érkezik be már végre a hosszú évek óta elérhetetlen Kristálybiblia, és a várakozás végre véget ért, a könyv újra kapható! Köszönöm a türelmeteket. Ugyanakkor azt javaslom, aki szeretne egy (vagy több) példányt megszerezni, az siessen, hiszen a készletek végesek, és a Kristálybiblia csak a kiadócsoport felületein elérhető!

Kristálybiblia

Kristálybiblia

Amit a kristályokról tudni érdemes

Judy Hall
Alexandra Kiadó (A), 2022.
A drágaköveket és a féldrágaköveket az egész világon nagyra becsülik, s nem véletlenül! Felvidítják a szívet-lelket, s az ősi kultúrákban gyógyító tulajdonságaik ugyanolyan fontosak voltak, mint díszítőképességük. A csodálatosan illusztrált kötet minden részletre kiterjedően mutatja be a kristályok világát.

Jó ünnepi könyvhetet, jó iskolakezdést és legfőképpen jó olvasást kívánok:

Matyi Alexandra