Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2020. május 1.
„Szeretek paranormális elemeket használni arra, hogy összekössek több történetvonalat, és végül egy történelmi regényt kapjak némi modern thrillerrel és egy szellemtörténettel.”

„Szeretek paranormális elemeket használni arra, hogy összekössek több történetvonalat, és végül egy történelmi regényt kapjak némi modern thrillerrel és egy szellemtörténettel.”

Interjú

Az 1944-es születésű brit Barbara Erskine már legelső regényével, az eredeti nyelven 1986-ban megjelent Hay várának asszonya cíművel a sikerszerzők közé emelkedett, hiszen a romantikus történelmi regényből több mint hárommillió példány kelt el világszerte. A történész végzettségű írónő szerkesztőként és szabadúszó kutatóként dolgozott irodalmi áttörése előtt, és műveit a legapróbb részletekig hiteles történelmi háttér és a természetfeletti motívumok összeszövése jellemzi. Barbara Erskine jelenleg egy Colchester közeli ősi uradalmi házban él családjával.

Hogyan váltál íróvá?

Azt hiszem, mindig is írni akartam. Imádtam a történeteket – amikor kicsi voltam, édesapám olvasott fel nekem történeteket, aztán miután már nem tudtam tovább tettetni, hogy nem tudok olvasni, magam is olvasni kezdtem. Amióta csak emlékszem, legalább annyira akartam történeteket írni is, mint olvasni őket. Néha elgondolkodom, az, hogy egyke gyermekként megalkothattam a saját szenvedélyeimet és még a saját világomat is, közrejátszott-e ebben a folyamatban.

Olyan volt – és igazából még mindig olyan –, mintha egyszerre lennék festő, drámaíró, külföldi tanácsadó, időutazó és még egy tucat más foglalkozású ember.

A könyveid hatalmas történelmi tudással vannak átszőve. Mikor kezdtél el érdeklődni a történelem iránt?

Imádtam a történelmet az iskolában. Az irodalom és a történelem voltak a kedvenc tantárgyaim, aztán az egyetemen is történelmet kezdtem tanulni. Olyan szerencsés voltam, hogy a családom érdekelt volt a családfakutatásban is (ez később fontos szerepet játszott a Szellemfa című könyvem megírásakor). A nagynéném és az apám hosszú időt töltöttek azzal, hogy felkutassák az őseinket, és én ott folytattam, ahol ők abbahagyták. Sok szempontból „rendes történész” lettem, azonban a képzelőerőm mindig közbeszólt, és amikor már nem tudtam tényekre hivatkozni, elkezdtem kitölteni a hiányzó lyukakat. Mindig hatalmas történelmi kutatás előzi meg a könyveimet, és igyekszem annyira pontosan átadni a történelmet, amennyire csak tudom. Egyedül a hiányzó lyukak, amelyeket már nem tudok felkutatható tényekkel kitölteni azok, ahol úgy érzem, improvizálhatok, és előbújik a bennem rejlő regényíró.

A Hay várának asszonya és Az Alvókastély című könyveid is Wales rejtélyes vidékén játszódnak. Mi a kedvenc látnivalód Walesben?

Imádom Walest! A táj egyszerűen gyönyörű. Olyan szerencsés vagyok, hogy a közép-walesi Black Mountains hegyvidék szélén élek, így a kutyámmal akár mindennap felsétálhatok ide, ha szeretnék.

Mindig is imádtam a hegységeket a maguk magányosságával, szépségével és a bennük rejlő erőszak lehetőségével. De Walesben kastélyokból sincs hiány. Gyönyörű kastélyromokból, amik tele vannak történetekkel és a múlt szellemeivel.

Aztán ott van a tenger is. Wales partvidéke hosszú és gyönyörű, homokos strandokkal és sziklás részekkel. Az ország minden egyes pontja tele van mitológiával és legendákkal, sárkányokkal és tylwyth tegekkel – ami a tündérek walesi megfelelője.

Amikor elkezdesz egy új könyvet, melyik az első eleme, amelyben biztos vagy: a szereplők, a történések stb.?

A legtöbb könyvem esetén a helyszín jött elsőként. A múlt visszhangjai inspirálnak, aztán igen, a karakterek – és ha történelmi karakterekről van szó, akkor valami, amit mondtak, vagy amihez közük volt, az megragadja a fantáziámat. A történet általában utoljára jön. Kidolgozom a valós történelmet a történet mögött, és miután meggyőződtem, hogy biztos és pontos idővonalam van, kitöltöm a regény hiányzó részeit. Mint tudjátok, lenyűgöznek a szellemek és a természetfeletti, és szeretek paranormális elemeket használni arra, hogy összekössek kettő vagy akár három történetvonalat, hogy végül egy történelmi regényt kapjak némi modern thrillerrel és egy szellemtörténettel. A legjobbat mindegyik világból.

Gyakran beszélsz nyilvános rendezvényeken. Szeretsz kapcsolatban lenni az olvasóközönségeddel?

Igen, nagyon élvezem, amikor találkozom az olvasóimmal. Egy író életében elkerülhetetlen az elvonulás, ezért amikor megjelenik egy új könyv, remek lehetőségem adódik, hogy beszéljek róla, és találkozzak emberekkel, ami valljuk be, elég sokkoló tud lenni a saját kis világom után.

Jó élmény olyanokkal találkozni, akik szeretik a könyveimet, és érezni, hogy mennyire megbecsülnek valamit, ami elvett akár két évet az életemből, és ami azután, hogy olyan sokáig csak a belső világomban létezett, hirtelen nyilvános tulajdon lett. Ugyanakkor ez ijesztő is tud lenni.

Szellemfa

Szellemfa

Barbara Erskine
Alexandra Kiadó (A), 2020.
Ruth hosszú évek után tér vissza szülővárosába, Edinburghba. A középkorú nő életéből az összes biztos pont eltűnt: házassága felbomlott, otthagyta a tanári pályát, most pedig rég nem látott apja temetésére érkezik gyermekkori otthonába.
Az Alvókastély

Az Alvókastély

(E-könyv)
Barbara Erskine
Alexandra Kiadó (A), 2019.03.20.
Áll egy régi ház a walesi Hay közelében, amely osi, mint a szikla, amibol építették. A csodákat és tragikus emlékeket orzo, Alvókastély néven ismert épület tiltott szerelemrol, kegyetlen bosszúról és véráztatta csatamezokrol mesél…
A végzet folyója

A végzet folyója

Újszerű antikvár könyv
Barbara Erskine
Alexandra Kiadó (A), 2015.
Zoë és Ken a suffolki Deben folyó partján kezd új életet. A közeli földek mélyéről emberi csontok kerülnek elő. Vajon kapcsolódnak ahhoz a tragédiához, amelyről a helyiek még ma is suttognak? Mi lehet a titka annak a sírhalomnak, mely évszázadokon át érintetlenül áll? Milyen pusztító erők szabadulhattak fel, amikor megbolygatták?