Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2020. január 13.
Több híresség is elárulta, melyik a kedvenc könyve

Több híresség is elárulta, melyik a kedvenc könyve

A könyves világ hírei
qhccnq0v_400x400.jpg

A Ranker több mint negyven világsztár nyilatkozataiból állított össze egy listát, amelyben az egyes közszereplők kedvenc könyvei, és a hozzájuk köthető nyilatkozataik jelennek meg. A listában több olyan könyv is szerepel, amelyek itthon az Alexandra kiadócsoport gondozásában jelentek meg.

A szabadszájúságáról és vicces megnyilvánulásairól híres Anna Kendrick amerikai színésznő például Erich Maria Remarque Nyugaton a helyzet változatlan című könyvét említette a kedvencei között.

„Azért vált klasszikussá, mert kib***tt jó” – mondta.

Nyugaton a helyzet változatlan

Nyugaton a helyzet változatlan

Erich Maria Remarque
Alexandra Kiadó (A), 2018.
Erich Maria Remarque klasszikus regénye olyan problémákat állít a középpontba, amelyek máig nem veszítettek érvényességükből. A fiatal, iskolapadból az I. világháború rettenetébe kerülő fiúk szenvedésének és kiábrándulásának története napjaink olvasóit is mélyen megérinti.

A Trónok harca sztárja, Kit Harrington George Orwell 1984 című kötetét tartja a kedvencének. Ha pedig már a Trónok harcáról beszélünk, a könyvsorozat szerzője, George R. R. Martin J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura-trilógiájára esküszik.

„Sose hozzák le a nyilatkozataimat úgy, hogy úgy tűnjön, szidalmazom Tolkient. Imádom A Gyűrűk Urát, az örök kedvencem” – nyilatkozta Martin.

1984

1984

George Orwell
Európa Könyvkiadó, 2021.02.19.
"Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából" - írja a naplójába Winston Smith, a lázadó, a gondolatbűnöző, aki nem hajlandó elismerni, hogy a 2x2 a Párt akarata szerint lehet három vagy öt.
A Gyűrűk Ura I-III.

A Gyűrűk Ura I-III.

J. R. R. Tolkien
Európa Könyvkiadó
"A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig -legalábbis terjedelmét tekintve- alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében - vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték.

J. D. Salinger Rozsban a fogó című remekműve több híresség listáján is az első helyen végzett. Jennifer Lawrence amerikai színésznő például a következőképpen nyilatkozott róla:

„Lenyűgöznek Salinger társadalmi nézetei és a szarkazmusa. Először a Rozsban a fogót olvastam tőle. Nem hiszem, hogy valaha is voltak az övéihez hasonló karakterek az amerikai irodalomban.”

Woody Allen Oscar-díjas filmrendező és filmproducer számára a könyv különleges jelentéssel bír:

„Fiatalkoromban, körülbelül 18 évesen olvastam. Tökéletesen rezonált az elképzeléseimmel Manhattanről és New Yorkról úgy általánosságban. Szinte felüdülés volt a többi könyv után, amit olvastam, a Rozsban a fogó olvasása számomra színtiszta élvezet. A szórakoztatás kötelessége minden szerzőt nyomaszt, de Salinger eleget tett ennek a kötelességnek az első mondattól kezdve.”

Rozsban a fogó

Rozsban a fogó

Jerome David Salinger
Európa Könyvkiadó, 2018.
Ötven évvel az első magyar megjelenése után új fordításban kerül az olvasók elé Salinger regénye. Főhőse, Holden Caulfield tizenhét éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. Salinger regénye nemcsak a kamaszlélek kitűnő, hiteles rajza, hanem a társadalmi konformizmus ellen lázadó ember kudarcának is szimbóluma.
louis_c_k_640x360.jpg

Louis C. K. amerikai humorista szintén megemlítette a könyvet a kedvencei között, A nagy Gatsby és Salinger másik klasszikusa, a Kilenc történet mellett.

A nagy Gatsby

A nagy Gatsby

F. Scott Fitzgerald
Európa Könyvkiadó
Jay Gatsby, a titokzatos milliomos felemelkedésének, tündöklésének és bukásának története sosem volt még ennyire aktuális.
Kilenc történet

Kilenc történet

Jerome David Salinger
Európa Könyvkiadó, 2014.
Salinger Kilenc történet-e kilenc novellát tartalmaz, közülük az első, az Ilyenkor harap a banánhal, Seymour Glass öngyilkosságát beszéli el.
avengers_star_zoe_saldana_slams_cowards_who_posted_fake_nudes_of_her_online.jpg

Az Avatar és a Galaxis őrzői filmek sztárja, Zoe Saldana Stephen King művészetének nagy rajongója:

„Stephen King valóban az emberi pszichológiáról és annak legsötétebb vonatkozásairól ír, azonban rengeteg szépség és felszabadulás is van a történeteiben. A remény rabjai a kedvencem. Három napig sírtam, miután kiolvastam.”

A világ leggazdagabb emberei közé tartozó Bill Gates többször is kijelentette már, hogy kedvenc írója Steven Pinker harvardi professzor. Pinker legújabb könyvmegjelenése kapcsán Gates a következőt írta személyes blogján:

„Évekig mondogattam, hogy Steven Pinker Az erőszak alkonya című kötete a legjobb könyv, amit az elmúlt évtizedben olvastam. Ha csak egy könyvet ajánlhattam valakinek, ez volt az. De Pinkernek sikerült felülmúlnia önmagát. Az új könyve, a Felvilágosodás most még jobb. Nemcsak a legjobb könyv, amit Pinker valaha írt, hanem az új kedvenc könyvem is.”

Felvilágosodás most

Felvilágosodás most

Steven Pinker
Alexandra Kiadó (A), 2019.
Tényleg darabokra hullik a világ? A haladás eszméje idejétmúlt? A harmadik évezred emberi állapotának ebben az elegáns körüljárásában a kogníciókutató és közéleti értelmiségi Steven Pinker arra biztat bennünket, hogy szemléljük kissé távolabbról a véres főcímeket és a romlásról szóló próféciákat, mert ezek csak a pszichológiai hajlamainkra játszanak rá.