Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. április 24.
További kilenc év börtönbüntetésre ítélték Alekszej Navalnijt

További kilenc év börtönbüntetésre ítélték Alekszej Navalnijt

Kultúra és életmód

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki képviselő 2,5 éves börtönbüntetését további 9 évvel bővítette a moszkvai Lefortovo bíróság, „csalás és a bíróság megsértése” miatt. A vád szerint Navalnij több milliót sikkasztott el a korrupcióellenes alapítványából.

A 45 éves Navalnij jelenleg 2,5 éves börtönbüntetését tölti az orosz fővárostól keletre fekvő fogolytáborban, miután 2021 februárjában letartóztatták próbaideje feltételeinek megsértése miatt, amit állítólag gazdasági bűncselekmények következtében szabtak ki rá korábban. Azzal vádolva a hatóságokat, hogy megzavarják az utolsó szavát a bíróságon, azt tweetelte, ő és a támogatói továbbra is harcolni fognak a cenzúra ellen, hogy „az igazságot eljuttassák Oroszország népéhez”.

Putyin legfőbb bírálóját 2021. január 17-én vették őrizetbe Németországból való visszatérését követően, ahol közel fél éven át ápolták, miután Oroszországban idegméreggel mérgezték meg.

Miután bejelentették a büntetését, Navalnij ezt írta ki Twitterjére: „9 év. Ahogy a kedvenc tévésorozatom, a Drót karaktere mondani szokta: Csak két napot töltesz el ott. Az elsőt, amikor bemész, és a második napot, amikor kimész.” – Hozzátette: „Még volt is egy pólóm ezzel a szöveggel, de a börtönben elkobozták, mert a felirata szerintük szélsőséges.”

Az ügyész a tárgyaláson arra hivatkozott, hogy Navalnij már 2016-ban is többször megszegte felfüggesztett börtönbüntetésének feltételeit. Ezek a kihágások jelentik a letöltendőre módosított büntetése alapját.

A tárgyalás után a vádlott két ügyvédjét, Olga Mikhailovát és Vadim Kobzevet elszállították a börtön egyik kisbuszával, majd rövid időn belül szabadlábra helyezték. A hírügynökség szerint az ügyvédeket azért vitték el, mert nem tettek eleget az út szabaddá tételére vonatkozó követeléseknek a bírósági ülés után.

A börtönben Navalnij a közösségi média felületein elítélte Oroszország Ukrajna elleni támadását, és támogatja a háborúellenes tüntetéseket szerte az országban „mint a háború és halál elleni mozgalmak gerince”, ahogy a Reuters nevezte.

Egy másik tweetjében ezt írta: „Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki támogat. És srácok, azt szeretném mondani: a legnagyobb támogatás, amit adhattok nekem és a többi politikai fogolynak, az nem a szimpátia és a kedves szavak, hanem a tettek. Bármilyen tevékenység az álnok és tolvaj Putyin rezsimje ellen. Bármilyen ellenállás ezekkel a háborús bűnösökkel szemben.”

Az újságírók védelmét szolgáló bizottság, a Committee to Protect Journalists szerint a törvény bűncselekménnyé teszi az ukrán invázióról szóló „hamis” információk terjesztését, és akár 15 év börtönbüntetést is ítélhetnek miatta. Előző évben Navalnij egy hét éhségsztrájkot kezdett a börtönben megfelelő orvosi ellátást követelve vele, amit állítólag nem kapott meg.

Szeretnéd jobban megismerni Alekszej Navalnij életútját és munkásságát? Az elismert Oroszország-szakértők, Jan Matti Dollbaum, Morvan Lallouet és Ben Noble könyvükben részletes áttekintést nyújtanak az orosz ellenzéki vezető pályafutásának különböző állomásairól és változó nézeteiről. A könyv alaposan körüljárja, Navalnij tevékenysége és a körülötte szerveződő mozgalom hogyan alakította át az elmúlt évtized során a Kreml taktikáját, és tette még keményebbé a rezsimet. Honnan indult a jogászból korrupcióellenes aktivistává, majd a Putyin-rezsim ellenzékének első számú vezetőjévé vált férfi pályafutása? Mit lehet tudni személyiségéről és politikai nézeteiről azon kívül, hogy Putyin kérlelhetetlen ellenfele? És milyen jövőt jósol Oroszország és az orosz elit számára fokozódó népszerűsége? Mit hozhat diadala vagy kudarca Oroszország és az egész világ számára?

Navalnij
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Navalnij

Putyin végzete, Oroszország jövője?

Jan Matti Dollbaum, Morvan Lallouet, Ben Noble
Alexandra Kiadó (A), 2021.10.12.
Mérgezés, kirakatper, az emberi jogokra fittyet hányó börtönbüntetés: Alekszej Navalnij láthatóan feldühítette az Oroszországot több mint két évtizede vaskézzel uraló Vlagyimir Putyint, nemhiába emlegetik az orosz autokrata első valódi kihívójaként.