Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. szeptember 28.
4+1 dolog, ami jobban működik a Sárkányok házában, mint a Tűz & Vérben – és 1, ami nem

4+1 dolog, ami jobban működik a Sárkányok házában, mint a Tűz & Vérben – és 1, ami nem

Megfilmesítés

A Trónok harcával szemben a Sárkányok háza esetében nem kell félnünk attól, hogy kifogy a sorozat alól a George R. R. Martin által írt alapanyag, és azért az olyan kreatív halálugrást hajt végre, mint az elődsorozat utolsó évada; ám ez nem jelenti, hogy a sorozat ne tért volna el a Tűz & Vérben leírtaktól. Valami ezek közül jobban sikerült, valami rosszabbul: nézzünk pár példát!

Tűz és vér
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Tűz és vér

George R. R. Martin
Alexandra Kiadó (A), 2022.08.15.
Az olvasók korábban már bepillantást nyerhettek a történet néhány részletébe, ám most tárul fel teljes egészében a Targaryenek cselszövéstől, rokongyilkosságoktól, pusztító csatáktól és természetesen sárkányoktól hemzsegő históriája. George R. R. Martin nagyszabású krónikájából az HBO készített sorozatot Sárkányok háza címmel.

Alicent vs. Rhaenyra: öribarikból örihari

A Sárkányok háza elején megismerjük a fiatal Rhaenyra Targaryent és legjobb barátnőjét, Alicent Hightowert. Másfél évtizeddel, két házassággal és két fészekaljnyi gyerekkel később a két, egykor elválaszthatatlan barátnő viszonya érthető okokból kissé megromlik (elvégre jó eséllyel végezniük kell majd egymás gyerekeivel a „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” érdekében), de vajon ilyen szoros viszonyban voltak az alapanyagul szolgáló Tűz & Vérben is?

house_of_the_dragon_rhaenyra_targaryen_alicent_hightower_milly_alcock_emily_carey_header.jpeg
Milly Alcock és Emily Carey, mint Rhaenyra és Alicent
Forrás: NaijaOnPoint

A válasz: NEM. A könyvben Alicent jó pár évvel idősebb, mint Rhaenyra, olyannyira, hogy kislányként Viserys nagyapjának, Jaehaerys királynak olvasott fel esténként (és egyes rosszindulatú pletykák szerint más módokon is az öreg király kedvére tett). A könyvben nem igazán van nyoma barátságnak a két nő között – az érdekellentétből fakadó ellenségeskedésnek annál inkább.

Megérte-e változtatni? Szerintünk IGEN. A rivalizálásba, majd nyílt ellenségeskedésbe forduló baráti kapcsolat sokkal izgalmasabb és tragikusabb, mint a Tűz & Vérben ábrázolt statikus viszony.

A Rhaenyra hercegnő-, Daemon herceg-, Ser Criston Cole- és Ser Harwin Strong -féle szerelemi sokszög

Ser Criston Cole-nál hűségesebb testőrt nem is kívánhatott volna Rhaenyra hercegnő, egészen addig, amíg Ser Criston több nem lesz, mint testőr, és aztán ennek következtében légy kerül a levesbe. Mi történik a hercegnő és a fehér lovag között a Tűz & Vérben, és hogyan kerül a képbe Daemon herceg, illetve a „Csonttörőnek” becézett, később pedig tenyészbikának használt Ser Harwin Strong?

A válasz: NEM TUDJUK PONTOSAN. A Tűz & Vér egyik legmesteribb húzása, hogy rengeteg eseményről csak sejtések, illetve egymástól teljesen elütő elbeszélések léteznek. Rhaenyra hercegnő szüzességének elvesztése tökéletes példa erre: az egyik verzióban Daemon herceg hajtja végre nagybátyi kötelességét, egy másikban „csak” kitanítja a csábítás művészetére, hogy a hercegnő aztán azt Ser Criston ellen vesse be – a lovag azonban hű maradt esküjéhez. Szerencsére Ser Harwin Strong viszont épp jó időben van jó helyen, és megoldja a problémát. Emellett olyan verzió is létezik, amiben Ser Criston vall szerelmet a hercegnőnek, csak hogy ő közölje vele, hogy némileg nemesebb vadra vágyik.

Megérte változtatni? Szerintünk IGEN. A sorozat a különböző verziókat gyúrja össze, azzal a fontos különbséggel, hogy Ser Criston itt nem kőből van. Mindez reálisabbnak tűnik, ráadásul tökéletesen megalapozza a folytatást: Ser Criston hű védelmezőből keserű ellenséggé válik, és átáll a titkát ismerő Alicent királyné oldalára.

screen_shot_2022_05_05_at_2_32_39_pm.jpg
A királyné (Olivia Cooke) és Ser Criston Cole (Fabien Frankel)
Forrás: Winteriscoming.net

Daemon herceg saját bejáratú házassági terápiája

Papíron Daemon herceg a tökéletes parti: királyi – sőt, sárkány-! – vérből származik, Viserys bátyjával szemben még jóképűnek is mondható, és remek humorérzéke van. Kár, hogy emellett erősen pszichopátiás vonásokat mutat, mint például akkor, amikor egy kővel agyonveri első feleségét. Valóban megtörténik mindez a könyvben is, vagy csak a fantáziájuk ragadta el a sorozat íróit?

203277852458.jpg
Matt Smith, mint Daemon Targaryen
Forrás: Startefacts.com

A válasz: NEM. Royce úrnő idő előtti halálát egy rosszul végződött solymászkodás okozza, mely során leesik a lóról, és bár úgy tűnik, hogy felépül, hirtelen meghal. Daemon herceg csak ezután teszi tiszteletét a Völgyben, ahonnan úgy kidobják, mint a macskát valamilyen célból.

Megérte változtatni? Szerintünk IGEN. Felvet ugyan bizonyos kérdéseket, hogy a valószínűleg sárkányháton közlekedő Daemon hogyan jutott el észrevétlenül a Völgybe, majd hogyan hagyta el azt felesége tragikus halála után, de egy ennyire emlékezetes jelenetért cserébe ez bocsánatos bűn.

Ser Criston arcplasztikát hajt végre

Daemon herceg mellett Ser Cristonnak is gyengéje a fejek átrendezése, a Sárkányok házában ő ráadásul mindezt egy lagzi alkalmából hajtja végre. A jelenet kétségkívül igen sokkoló, de a könyvben is így volt?

A válasz: NEM TELJESEN. Ser Criston valóban újrarendezi a csókok lovagjának is nevezett Ser Joffrey (ezzel a névvel persze mire számított) fejét, de mindez egy lovagi tornán történik, amikor Ser Cristonnak némileg megszalad a keze.

solly_mcleod_fabien_frankel_0.jpg
A vihar előtti csend: Ser Joffrey (Solly McLeod) és Ser Criston
Forrás: Polygon

Megérte változtatni? Szerintünk NEM. A jelenet kétségkívül igen hatásos, plusz folytatja a katasztrofális véget érő westerosi esküvők hagyományát, ám teljesen valószerűtlen. Az ember azt gondolná, hogy Ser Cristonnak azért kijárna némi ejnye-bejnye, miután mindenki előtt láthatóan végez a trónörökös leendő férjének nagyon közeli bizalmasával, de a királyi udvarban a jelek szerint senkit sem zavar egy megkattant királyi testőr. Innen nézve persze máris érthetőbb Jaime Lannister esete II. Aerysszel, az őrült királlyal.

Harrenhal: minek mentek oda?

Strong nagyúr és fia, Ser Harwin harrenhali kiruccanása kifejezetten tragikus következményekkel jár, miután rájuk gyújtják a Balerion által már egyébként is alaposan megperzselt Harrenhalt. A gyújtogatást pedig ráadásul Strong nagyúr kisebbik fia, a testi hiányosságát csavaros és könyörtelen elméjével kompenzáló Larys Strong rendezi. Mindez igen erőteljes belépő a később fontos szerepet kapó ifjú Strongtól, de hű ez a Tűz & Vérhez?

fcau1hoxeaa5u56.jpeg
A Strong-család (Matthew Needham, Gavin Spokes és Ryan Corr)
Forrás: HBO

A válasz: NAGYOBBRÉSZT IGEN. Strong nagyúr és Harwin sajnálatos megégését egyesek egy szerencsétlen véletlen számlájára írták, mások a vár aktuális uraival előbb-utóbb végző átokkal magyarázták, de a gyújtogatási elméletnek is akadtak hívei. Larys Strong volt az egyik gyanúsított, mások pedig Corlys Velaryont (amiért Ser Harwin felszarvazta a fiát), illetve Daemon herceget (amiért Ser Harwin az általa kiszemelt nővel kavar) sejtették a háttérben.

Működik a sorozat megoldása? Szerintünk IGEN. Remélhetőleg ezen a ponton már nem árulunk el túl sokat azzal, hogy Larys a történet fő kavarógépe lesz dongalábú Kisujjként, és ehhez épp egy ennyire drámai belépő kellett.

+1 Viserys, a Targaryen-házból, első ezen a néven, az Andalok, Rhoyne és az Elsők Királya, a Hét Királyság és a Jó Szándékú Idióták Ura

I. Viserys tökéletes példája annak, hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve, és hogy egy jó emberből nem feltétlenül válik jó vezető, még ha a hímsoviniszta westerosi urak így is gondolják. Viserys uralkodása leginkább lassított felvételben zajló karambolra hajaz, de mennyit változtattak a sorozat készítői a könyvbeli Viserys karakterén?

A válasz: MEGLEHETŐSEN SOKAT. A Hét Királyság urainak „bölcsessége” jóvoltából trónra került Viserys a Tűz & Vérben is teszetosza figura, aki nem szeret dönteni, viszont ha dönt, akkor az minden jó szándéka ellenére rosszul sül el. Ennél több azonban nem is nagyon derül ki róla, talán azt leszámítva, hogy mind szellemileg, mind testileg tunya. A sorozatban ezzel szemben egy tépelődő személyiséget kapunk, aki maga is tudja, hogy nem igazán alkalmas királynak, és ez élete nagy tragédiája első felesége elvesztése mellett.

Jobb a sorozat Viseryse, mint a könyvé? A válasz: IGEN.
Maga George R. R. Martin is kiemelte egy interjúban, hogy mennyivel mélyebb és árnyaltabb a sorozatbéli verzió, amihez persze Paddy Considine remek alakítása is kellett.

793334622307.jpg
Paddy Considine, mint I. Viserys Targaryen
Forrás: Startefacts.com