Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. október 24.
4+1 sorozat a Tűz & Vér alapján, ami annyira jó lehetne, mint a Sárkányok háza

4+1 sorozat a Tűz & Vér alapján, ami annyira jó lehetne, mint a Sárkányok háza

Megfilmesítés

A Sárkányok háza első évada ugyan véget ért, de sárkányok valószínűleg még három évadon keresztül táncolnak – egészen a keserű végig. A Targaryen-dinasztia történetét elregélő Tűz & Vér azonban még rengeteg sorozat alapanyagául szolgálhat, ezek közül szedtük össze a szerintünk legígéretesebbeket.

Tűz és vér
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Tűz és vér

George R. R. Martin
Alexandra Kiadó (A), 2022.08.15.
Az olvasók korábban már bepillantást nyerhettek a történet néhány részletébe, ám most tárul fel teljes egészében a Targaryenek cselszövéstől, rokongyilkosságoktól, pusztító csatáktól és természetesen sárkányoktól hemzsegő históriája. George R. R. Martin nagyszabású krónikájából az HBO készített sorozatot Sárkányok háza címmel.

1. Partraszállós, perzselős, hódítós: I. Aegon tüzes triója

A Sárkányok háza indulásakor sok rajongó szóvá tette, hogy miért nem a legelején, azaz az első Targaryen király, Hódító Aegon ténykedésével kezdték a sorozatot. Az egyik kézenfekvő válasz az lehet, hogy a Westeros nagy részét rövid idő leforgása alatt elfoglaló király sztorija túl sok drámai potenciált nem tartogat – ám annál jobb akciósorozatot lehetne forgatni belőle!

Az Aegonból és két lánytestvéréből, Visenyából és Rhaenysből álló tüzes trió jött, látott és perzselt, mégpedig epikus mennyiségben.

A Tűz mezejéhez képest, ahol sárkányaikkal kiirtottak egy teljes királyi dinasztiát, elégettek ötezer embert, és elkenték a már akkor sem túl szimpatikus Lannisterek száját, a Trónok harca leglátványosabb sárkányos csatája is szánalmas szerencsétlenkedésnek tűnne, nem beszélve Harrenhal felégetéséről – mint nekünk a megkattant Dany, a pöttömke Drogon és Királyvár végzete! A sorozat sztárja lehetne ráadásul Aegon hűséges sidekickje, Balerion, akihez képest az Aemond herceggel bandázó Vhagar csak kismiska.

dracarys_in_a_still_from_s08_e05_the_bells_yudv.jpg
Királyvár felégetése – semmiség!
Forrás: Mashable

2. Westerosi horrorsztori: Maegor esete a túl sok feleséggel és a túl éles Vastrónnal

Bár Hódító Aegon sokkal stabilabb királyságot hagyott maga után, mint a jó szándékával mindent reménytelenül összekuszáló Viserys, balfék elsőszülöttjének, Aenysnek elég volt néhány év ahhoz, hogy teljesen szétcsessze uralmát. Miután a fogalmatlan király gyanús körülmények között elhalálozott, öccse, Maegor vette át a hatalmat, aki faékegyszerűségű módszert választott hatalma megerősítésére: mindenkit megölt, aki csúnyán nézett rá. Ez a királyság lakóinak mintegy kétharmadát jelenthette. A tömeges elevenen való megégetés Maegor snasszabb húzásai közé tartozott, emellett előszeretettel vágott le végtagokat – majd hagyta még egy ideig életben a szerencséseket –, levágott fejekkel dobálódzott, és ő vezette be a rokongyilkosság hagyományát is a Targaryen családba.

Pechjére – és a királyság lakóinak szerencséjére – jóval kevésbé jeleskedett élő utód nemzésében, mint a gyilkolászásban, összes gyermeke életképtelen torzszülöttként jött világra. A probléma kezelésre turbófokozatba kapcsolt VIII. Henrik módjára újabb és újabb feleségeket szerzett, akik aztán természetesen egymás ellen és ellene áskálódtak minimális túlélési esélyekkel. Maegorral aztán állítólag saját trónja végzett szörnyű módon, de a képet némileg árnyalja, hogy eddigre szinte mindenki a halálát kívánta.

Akárhogy is történt, Maegor ténykedéséből telivér horrorsorozatot lehetne forgatni például A Hill-ház szelleme mintájára, vagy Ryan Murhpy elkészíthetné az Amerikai Horror Story westerosi kiadását.

kepkivagas.jpg
II. Aerys, az Őrült Király elbújhat Maegor mellett
Forrás: Popsugar

3. Westerosi love story: Alysanne és Jaehaerys örök és családbarát szerelme

Néhanapján még Westeroson is történnek jó dolgok, és erre tökéletes példa Alysanne királyné és Jaehaerys király bő fél évszázados szerelme. Ahogy az a Sárkányok háza nyitójelenetéből is kiderül, Jaehaerys volt az a király, aki megszilárdította a Targaryenek uralmát és felvirágoztatta a Hét királyságot. Mindez azonban nem ment volna felesége, Alysanne királyné nélkül, aki egyes vélemények szerint még férjénél/bátyjánál is eszesebb volt. Ennél is fontosabb, hogy történetük bővelkedik romantikus mozzanatokban: bátor ellenszegülés a szülői akaratnak, az ekkor még nem védtelen emberek meggyilkolásában és trónörökösök elhagyásában jeleskedő királyi testőrség hősiessége, és természetesen a sárkányháton történő udvarlás sem hiányozhat. A történetnek akadnak komorabb részei is: a gyermekük elvesztése miatt érzett gyász, nagy összeveszések és kibékülések, de összességében egy kifejezetten családbarát sorozat készülhetne Alysanne és Jaehaerys love storyjából. Lehet, hogy épp erre lenne szükségünk a szó szerint családgyilkos Sárkányok háza után.

daenerys_targaryen_and_jon_snow_game_of_thrones_dragon_season_8_uhdpaper_com_4k_76.jpg
Szerelmes andalgás sárkányokkal
Forrás: UHD Wallpaper

4. Hatalmas kis hazugságok westerosi módra: Rhaena hercegnő önfelszámoló szerelmi sokszöge

Bár a Targaryenek úgy általában nem jeleskednek a párválasztásban, a legpocsékabb döntésekért járó díj kétségkívül Alysanne és Jaehaerys nővérének, Rhaena hercegnőnek járhat. Más kérdés, hogy a hercegnőnek alapból nem osztottak jó lapokat. Azonkívül, hogy Maegor első férjén, Aegon hercegen fejlesztette ki a rokongyilkosság módszertanát, a hercegnő jobban kedvelte saját nemét az ellenkezőnél, márpedig míg a vérfertőzés a Targaryeneknél teljesen oké, a homoszexualitás már nem annyira.

Rhaena így aztán bezsebelt magának egy díszletférjet és számos közeli barátnőt, és máris indult a party a sárkánykői strandon! Azaz a leginkább begolyózásra alkalmas sárkánykői várban, ahol hamar elszabadultak az indulatok és a pokol.

A hercegnő legközelebbi barátnője a szerelem helyett inkább a sárkánytojások meglovasításában, illetve meghajósításában jeleskedett (ezek a tojások kötnek aztán ki pár száz évvel később Danynél), díszletférje megelégelte díszlet mivoltát, majd rejtélyes járvány söpört végig a hercegnő udvarában. A történet végén egyedül Rhaena sárkánya járt jól, aki finom emberhusit falatozhatott. Összességében remek intrikázós, kicsit lelkizős, kicsit nyomozós és nagyon nyomasztó sorozatot lehetne készíteni Rhaena hercegnő tiltott szerelmé(i)ből és ezek áráról.

sarkanyokhaza_hir.jpg
Díszletférj és szeretők? Már tudjuk, hogy Rhaenyra kitől vette az ötletet

+1 Mindörökké Daemon, az előzménysorozat

A Sárkányok háza legimádottabb szereplője kétségkívül Daemon Targaryen, akit igazából utálnunk kellene, de miután Matt Smith annyira jól hozza a kicsit beltenyésztett, nagyon pszichopata arisztokrata figuráját, lassan az egész világ neki szurkol. A Daemon által művelt dolgokról ugyan a Sárkányok háza is rendszeresen beszámol, de itt még is csak egy mellékszereplő, aki simán megérdemelne egy saját sorozatot.

Anyag pedig bőven lenne hozzá: gyilkosságba torkolló házassága Rovottkő úrnőjével, azaz a „bronzszukával”, bűnfelderítő hadjárata, pontosabban ámokfutása Királyvár Városi Őrségének parancsnokaként, valódi hadjárata a Lépőköveknél, szexben, vérben és sárkánytűzben gazdag kalandozása a Szabad Városokban, és akkor még nem is beszéltünk a sorozat által nem felölelt időszakról: Daemon, a kalandvágyó kamasz, Daemon, a zsoldosvezér, Daemon, a lovagitorna-győztes… Még több Daemont akarunk!

tumblr_9ca41cbbabe3b30600b8ea273e3f0051_eb1e1845_500.gif
Daemon Targaryen, mindenki kedvenc pszichopatája
Forrás: Tumblr