Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2021. november 17.
Daróczi Csaba Az Év Természetfotósa, Kiss Márton Róbert pedig Az Év Ifjú Természetfotósa 2021-ben

Daróczi Csaba Az Év Természetfotósa, Kiss Márton Róbert pedig Az Év Ifjú Természetfotósa 2021-ben

Kultúra és életmód

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége idén 29. alkalommal kereste Magyarország és Közép-Európa legjobb természetfotóit. A Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 pályázaton – a korábbi évekhez hasonlóan – szoros és izgalmas volt a verseny. A díjakat ünnepélyes keretek között november 10-én adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol a Fotóhónap2021 rendezvénysorozat eseményeként megnyílt a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítás is.

Az idei megmérettetésen 173 fotós 3462 érvényes képpel vett részt, a döntőben 116 fotó versenyzett.

2021-ben Az Év Természetfotósa kitüntető címet Daróczi Csaba nyerte el, akinek nem kevesebb, mint 15 képe szerepel a legjobbak között. Az Év Természetfotója 2021-ben címet Daróczi Csaba Egy korty címe képe kapta, egy újszerű, víz alatt elhelyezett kamerával készült képpel, amely egy örvösgalambot ábrázol ivás közben. Az Év Ifjú Természetfotósa címet pedig Kiss Márton Róbertnek ítélte a zsűri.

Idén először az Alexandra Kiadó is különdíjjal támogatta a rendezvényt. A kiadó két évtizede Az év természetfotói albumok büszke kiadója, 2021-ben azonban még szorosabbá fűzték a kiadó és a naturArt közötti kapcsolatot. Matyi Alexandra, a kiadócsoport vezetője így fogalmazott köszöntőszövegében:

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az Alexandra Kiadó immár két évtizede Az év természetfotói albumok büszke kiadója. Évről évre egyre nehezebben választjuk ki a nyertes fotókat, hiszen a színvonal csak egyre emelkedik – pedig már 2002-ben, az első album megjelenésekor is hihetetlenül magas minőségű pályázatok közül kellett választanunk. Azt gondolom, mind egyetértünk abban, hogy a magyar természetfotósok áldozatos munkája nemzetközi szinten is példaértékű. Büszkeséggel tölt el, hogy az idő előrehaladtával egyre szorosabb a kapocs a naturArt és az Alexandra Kiadó között, és kívánom, hogy még nagyon sokáig dolgozzunk együtt az ország egyik legszebb albumán.

Együttműködésünket új szintre emelve ebben az évben megalapítottuk az Alexandra-különdíjat is, amelyet az a természetfotós kaphat majd kézhez, akinek a műve a legnagyobb hatással volt rám és a kiadó munkatársaira. Különösen nagy dilemma elé állított a nyertes kiválasztása, hiszen rengeteg olyan kép született, amelyek a szívemhez nagyon közel álló állatokat ábrázoltak. Néhány hangosan megnevettetett, mások nagyon szép emlékeket idéztek bennem.

Úgy gondolom, a nehezebb idők ellenére ismét felülmúlta magát mind a naturArt, mind pedig az összes pályázó. Tiszta szívemből gratulálok a nyerteseknek!”

Az Alexandra-különdíjat Radisics Milánnak ítélték oda V mint vértesi Vuk című képéért.

Érdekesség, hogy Daróczi képe az első helyért Radisics Milán hasonló fotójával versenyzett. Radisics rókát ábrázoló képe ugyanazzal a technikával készült, ám „Milán ivó rókát megörökítő képén a kékes medencefal a zsűrinél egy kicsit zavarta a természetes összhatást”. A két művész egymástól függetlenül találta ki ezt az újítást.

„A mezőnyből kimagaslott az alábbi néhány fotós, akik több képpel is elérték ezt az eredményt. Daróczi Csaba (15 kép), Radisics Milán (9), Koncz-Biszticz Tamás (6, ifjúsági kategória), Litauszki Tibor (6), Li Gábor (5), Heincz Miklós (4), Kiss Márton (4, ifjúsági kategória), Novák László (4)” – írja Fáth Péter, a naturArt elnöke a szervezet weboldalán.

„Az ifjúsági kategóriába örvendetes módon nagyon magas színvonalú képek érkeztek, ami azt mutatja, hogy az elmúlt évek nagyszerű természetfotós sikerei tényleg inspirálják a fiatalokat, és közöttük sok a nagyon tehetséges fotós” – tette hozzá.

A naturArt nem szűnő törekvése, hogy az etikus természetfotózást egyre jobbá, egyre magasabb színvonalúvá emelje Magyarországon. Munkásságukkal az igazi természetfotós teljesítményt akarják kiemelni, és azokat a képeket előtérbe helyezni, amelyek a fotós természetismeretét, kitartását és technikai tudását tükrözik. Az Alexandra Kiadó gondozásában idén is megjelentek a pályázat legszebb munkái egy igényes album formájában, amelynek borítóján az Alexandra különdíjas V mint vértesi Vuk látható.

Az év természetfotói - Magyarország 2021

Az év természetfotói - Magyarország 2021

Alexandra Kiadó (A), 2021.11.11.
Lassan három évtizede örökíti meg és ünnepli a természet és a magyar táj kifogyhatatlan csodáit "Az Év Természetfotósa" pályázat révén a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége.