Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2020. április 3.
„Eleven a kedvencem, mert ő a Stranger Things sorozat szíve-lelke…”

„Eleven a kedvencem, mert ő a Stranger Things sorozat szíve-lelke…”

Interjú

Az 1976-os születésű Gwenda Bond napjaink egyik legismertebb amerikai ifjúsági szerzője. Mielőtt a Gyanakvó elmék révén belevetette magát a Stranger Things univerzumába, többek között olyan ikonikus karakterekről írt nagy sikerű regénysorozatot, mint Superman nélkülözhetetlen társa és egyben Gwenda példaképe, Lois Lane. Az írónő jelenleg a Kentucky állambeli Lexingtonban él férjével és neveletlen házi kedvenceikkel. Interjúsorozatunk keretein belül az első Stranger Things-regény megírásáról mesélt nekünk.

Hogyhogy éppen egy Stranger Things-előzménytörténetet választottál a könyved témájául?

Abba a nagyon szerencsés helyzetbe kerültem, hogy a szerkesztőm megkeresett, lenne-e kedvem megírni az első hivatalos Stranger Things-regényt: egy előzménytörténetet Eleven édesanyjáról, Terryről és az MK-Ultra kísérletek idejéről. Óriási rajongója vagyok a sorozatnak, amióta csak megjelent a Netflixen, és úgy éreztem, a Duffer testvérek (a sorozat alkotói – a szerk.) és én elég hasonló stílusban meséljük el a gyermekekről szóló történeteinket.

Szinte láttam magam előtt Terry történetét, így azonnal igent mondtam a megkeresésre.

A Gyanakvó elmék megírása során együttműködtél a Stranger Things sorozat alkotóival, például a Duffer testvérekkel?

Nagyon szoros együttműködés volt az egyesült államokbeli szerkesztőm és a Netflix között. Közvetlen kapcsolatban voltunk a sorozat forgatókönyvíróinak egyikével, és mivel éppen akkor forgatták a második évadot, amikor én írtam a könyvet, lehetősége volt arra, hogy időről időre megkeresse az alkotókat, és megbeszélje velük az elképzeléseimet, illetve az ő ötleteiket átadja nekem.

Ez a szoros együttműködés tette lehetővé, hogy a könyv és a sorozat konzisztensek legyenek egymással. Ugyanakkor hatalmas szabadságot adtak nekem, hogy a magamévá tegyem a történetet, és azt a verzióját meséljem el, amelyiket csak akarom.

Mi vagy ki inspirált leginkább az írásban?

Az izgalmas szabadságérzet, amikor megfogalmazódik bennem egy történet, és megpróbálom megragadni és leírni, mielőtt elillan. Nincs más, ehhez fogható érzés.

Számíthatunk több olvasnivalóra a Tótágas világából?

Úgy tudom, a Random House (a könyvek amerikai kiadója – a szerk.) már dolgozik több könyvön is. Számomra egyelőre nincs ilyen betervezve, de sose mondd, hogy soha!

Ki a kedvenc karaktered a sorozatból?

Nehéz kérdés! Talán Eleven, mert ő a sorozat szíve-lelke. Olyan erőteljes a fejlődéstörténete, és már alig várom, hogy lássam, hogyan folytatódik.

Gyanakvó elmék

Gyanakvó elmék

Stranger Things

Gwenda Bond
Cartaphilus Könyvkiadó, 2019.
Carta Light
Egyesült Államok, 1969. Az álmos kisvárosi főiskolán tanuló Terry Ives úgy érzi, kimarad az egész országot megrengető háborúellenes mozgalomból és ellenkulturális forradalomból, így kapva kap az alkalmon, amikor egy szupertitkos kormányzati kutatáshoz keresnek önkénteseket. T