Nincs engedélyezve a javascript.
fb_logo_01-1.jpg
Cartaphilus Könyvkiadó
2023. március 27.
Hogyan lehet élni egy olyan világban, ahol az élet egy maroknyi búzát sem ér?

Hogyan lehet élni egy olyan világban, ahol az élet egy maroknyi búzát sem ér?

Könyvajánló

„A szerelem és a túlélés lenyűgöző és bensőséges története. Megrázó, ugyanakkor érzékeny, gyönyörű és inspiráló. Mindenkinek el kellene olvasnia ezt a történetet, különösen most.” /Christy Lefteri, Az aleppói méhész szerzője/

Egy megrázó történet az emberi lélek ellenálló képességéről, a holodomor idején történtek valódi borzalmáról és a szeretetről, amely átsegít bennünket a legsötétebb órákon. Az ukrán menekültek családjából származó Erin Litteken könyve az elmúlt évek egyik legnagyobb hatású történelmi regényévé nőtte ki magát.

„Lélegzetelállító. Megrendítő. Erin Litteken Ukrajna lányai című műve az ukrán történelem egy meghatározó, de elfeledett pillanatának krónikáját meséli el.” /Amanda McCrina, a The Silent Unseen szerzője/

Ukrajna lányai

Ukrajna lányai

Erin Litteken
Cartaphilus Könyvkiadó, 2023.04.17.
1929, kijevi járás, Szovjetunió. A tizenhat éves Kátya boldogan él szerető családjával, és a közös jövőről álmodozik a szomszédban élő szerelmével. Egy nap Sztálin aktivistái érkeznek a falujukba, hogy a parasztokat kolhozba tereljék; a meggyőzés először szép szóval zajlik, majd közvetlenebb módszerek kerülnek elő.

2004, Wisconsin. Mióta Cassie elvesztette férjét, ő és lánya, Birdie napjai gyásszal telnek. Amikor Bobby nagymamának memóriazavarai támadnak, Cassie úgy dönt, Bobbynak segítségre van szüksége, ezért beköltöznek hozzá. Napjaik zavartalanul telnek, mígnem Cassie felfedez egy ukrán nyelven íródott naplót, mely a múlt borzasztó titkait hordozza magában.

1930, Ukrajna. A 16 éves Kátya előtt áll az élet. Szerető család és egy ártatlan gyermekkori szerelem jelenti számára a boldogságot. Ám ez a fényes jövő hamar szertefoszlik, amikor Sztálin aktivistái a falujukba érkeznek, hogy a parasztokat kolhozba tereljék. A meggyőzés kezdeti szép szavai után, a szomszédok eltűnésével válik egyértelművé a helyzet. Az ellenállásnak ára van, és miközben a vidéket kétségbeesett éhség sújtja, a túlélés inkább álomnak, mint lehetőségnek tűnik.

A regény időzítése nem is lehetne szerencsétlenebb, ugyanakkor megfelelőbb. Szerencsétlen, mert ismét megmutatja, hogy a történelem durva minták szerint ismétlődik; és helyénvaló, mert ahhoz, hogy megértsük, mi forog kockán Ukrajna számára a jelenlegi, Oroszországgal vívott háborúban, nyolc évtizedet kell visszautaznunk a múltban, a holodomorig.

„Hosszú ideje a legmeghatóbb történet, amit olvastam – érzelmekkel teli és időszerű. A karaktereket csodálatos emberséggel jeleníti meg, ahogyan a felfoghatatlan tragédiával néznek szembe.” /Goodreads, olvasói vélemény/

A történet magja már azelőtt életre kelt, mint hogy Oroszország 2014-ben megszállta volna a Krím félszigetet, és a világ most mégis elborzadva figyeli, ahogy Oroszország folytatja brutális támadásait Ukrajna – városai, civiljei, jövője – ellen. A történelem ismétli önmagát, ez tagadhatatlan. És bár a történelmet megváltoztatni nem tudjuk, de tanulva belőle egy jobb jövőt alkothatunk.

A Boldwood Books kiadó a regény bevételeinek egy részét a DEC ukrajnai humanitárius szervezetnek ajánlja fel.