Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. augusztus 15.
Kezdődhet a visszaszámlálás: a Sárkányok háza 2022. augusztus 22-én debütál az HBO Max kínálatában!

Kezdődhet a visszaszámlálás: a Sárkányok háza 2022. augusztus 22-én debütál az HBO Max kínálatában!

Megfilmesítés

Aligha létezik olyan, popkultúrában kicsit is jártas ember, aki ne hallott volna a Trónok harca elsöprő sikeréről… és a hatalmas vitát kiváltó befejező évadról. A Trónok harca minden idők legtöbb Emmy-díját nyert drámasorozata; képi világával, impozáns jeleneteivel több száz millió nézőt tett rajongójává, és végérvényesen átformálta gondolkodásmódunkat a fantasyvilágok és a megfilmesítések kapcsolatáról. Ugyanakkor a George R. R. Martin A tűz és jég dala című könyvsorozatán alapuló feldolgozás befejezése mind a kritikusok, mind pedig a közvélemény szerint olyannyira gyengére sikerült, hogy még maga a szerző is kifejezte elégedetlenségét – szerinte az utolsó részek „nem voltak hűek az általa megalkotott világhoz”.

Ilyen kérdéses lezárás után hatalmas nyomás nehezedhetett a streamingszolgáltatóra, amikor bejelentette az előzménytörténet tévés adaptációját, a Sárkányok házát.

Az előzménysorozat George R. R. Martin Tűz & Vér című históriáskönyvén alapszik, amely a Trónok harca története előtt 300 évvel játszódik, amikor még sárkányok uralkodtak Westeroson. A könyvben teljes egészében feltárul a Targaryenek cselszövéstől, rokongyilkosságoktól, pusztító csatáktól és természetesen sárkányoktól hemzsegő históriája: a Vastrón megalkotójától, Hódító Aegontól a legendás trón megtartásáért küzdő Targaryenek nemzedékein át egészen a dinasztiát majdnem végleg széttépő polgárháborúig követhetjük Westeros sorsfordító eseményeit.

Tűz és vér

Tűz és vér

300 évvel a Trónok harca előtt (A Targaryenek históriája - Tűz és Jég dala)

George R. R. Martin
Alexandra Kiadó (A), 2018.
Több évszázaddal a Trónok harca eseményei előtt a Targaryen-ház - a Valyria végzetét egyedül túlélő sárkányúr család - Sárkánykőt tette meg székhelyéül.

Ezzel szemben jelenlegi tudásunk és az eddig kiadott előzetesek szerint a Sárkányok háza elsősorban ez utóbbira koncentrál majd. Négy főszereplőt követhetünk a sorozatban: Viserys királyt – akit Paddy Considine alakít –, testvérét, Daemon Targaryent (Matt Smith), valamint Viserys lányát, Rhaenyrát és Alicent Hightowert, akit előbb Rhaenyra barátnőjeként, később királynéként köszönthetünk a képernyőn. A két női főszereplőt több életszakaszban is láthatjuk majd, így több színésznő eleveníti meg őket: a fiatal Alicentet Emily Carey, Rhaenyrát Milly Alcock, tíz évvel későbbi énjüket Olivia Cooke és Emma D’Arcy alakítja.

A Sárkányok háza minden bizonnyal hozza majd a Trónok harcától megszokott konfliktusokat, intrikákat, ám az alkotók elmondása szerint valamivel intimebb hangulatra számíthatunk, hiszen a teljes történet egyetlen családra, az ő szeretetükre és ármányaikra épül.

Ráadásul kevesebb szexualitás és nőkkel szembeni erőszak kerül majd képernyőre – ennek meghatározó oka (amellett, hogy a Trónok harca annak idején sok kritikát kapott az erőszak bálványozásáért), hogy itt egészen más nőalakok jelennek meg, mint a Trónok harcában. Mint ahogy a Sárkányok háza legújabb, két és fél perces előzetesében is elhangzik, a Targaryenek inkább vállalják a háborút és a dinasztiájuk széthullását, mintsem hogy nőt engedjenek a Vastrónra ülni… Mindezek helyett rengeteg, közel 20 sárkányt láthatunk majd az első évad tíz epizódja során.

És vajon sikerül az előzménysorozatnak kipótolnia azt az űrt, amit a Trónok harca hírhedt nyolcadik évada okozott a rajongókban? A jelek szerint igen –megérkeztek ugyanis az első kritikusi értékelések, és a visszhang túlnyomó részt pozitív. George R. R. Martin már korábban azt nyilatkozta, hogy az új sorozat pont olyan, amilyennek a fantasytörténeteket szereti: „sötét, erőteljes és zsigeri”, most azonban még többen csatlakoztak a dicsérethez.

Cat Combs filmkritikus azt nyilatkozta: „Nem is tudtam, mennyire hiányzott a Trónok harca főtémája, amíg meg nem hallottam a Sárkányok háza premierjén! Ez az első epizód fantasztikus! Alig várom, hogy láthassam a következőt!”

David Lightbringer digitális tartalomkészítő pedig így fogalmazott Twitteren: „Ez a sorozat nehézsúlyú. Már most sokkal komolyabbnak tűnik. Telitalálat. Egyszerűen hűha.”

Nem is kérdés, ilyen kommentek után tűkön ülve várjuk a nyilvános premiert, ami szerencsére már nincs is olyan messze: a Sárkányok háza 2022. augusztus 22-én debütál az HBO Max kínálatában! Mi azonban addig sem hagyjuk magukra az olvasókat… Előrendelőink már a premier előtt kézhez kaphatták a sorozat alapjául szolgáló Tűz & Vér új, HBO-borítós kiadását. A puhakötés és a hangulatos új borító mellett az új kiadásban számos javított, módosított szöveghellyel találkozhatunk, így minden rajongónak érdemes beszereznie!

Tűz és vér
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Tűz és vér

George R. R. Martin
Alexandra Kiadó (A), 2022.08.15.
Az olvasók korábban már bepillantást nyerhettek a történet néhány részletébe, ám most tárul fel teljes egészében a Targaryenek cselszövéstől, rokongyilkosságoktól, pusztító csatáktól és természetesen sárkányoktól hemzsegő históriája. George R. R. Martin nagyszabású krónikájából az HBO készített sorozatot Sárkányok háza címmel.

A tűz és jég dala-sorozat:

Királyok csatája

Királyok csatája

George R. R. Martin
Varjak lakomája

Varjak lakomája

George R. R. Martin
Sárkányok tánca

Sárkányok tánca

George R. R. Martin