Nincs engedélyezve a javascript.
fb_logo_01-1.jpg
Cartaphilus Könyvkiadó
február 23.
„Őszintén hiszem, hogy mindenhol kis csodákra lelhetünk, ha csak egy pillanatig megengedjük magunknak, hogy észrevegyük őket” – Interjú Jenny Hale-lel

„Őszintén hiszem, hogy mindenhol kis csodákra lelhetünk, ha csak egy pillanatig megengedjük magunknak, hogy észrevegyük őket” – Interjú Jenny Hale-lel

Interjú

Az amerikai Nashville-ben élő Jenny Hale a szívmelengető romantikus történetek mestere. Coming Home for Christmas és Christmas Wishes and Mistletoe Kisses című regényeiből sikeres tévéfilmek készültek; Karácsony a Kandalló Vendégházban és A tengerparti ház titka című könyvei pedig Magyarországon is nagy siker arattak.

 

Amikor épp nem legújabb sikerregényét írja, vagy kiadója ügyeit intézi, Jenny családjával – férjével, két gyermekükkel, illetve labradoodle kutyájukkal – tölti az időt, és kedvenc hobbijának, a fotózásnak hódol.

 

A Moobius Magazinjában most eddig magyarul megjelent könyveiről és jövőbeni terveiről kérdeztük a szerzőt.

A weboldaladon olvasható bemutatkozó szerint – sokakkal ellentétben, akik már gyerekkoruktól írónak készülnek – neked csak a diplomaosztó után jutott először eszedbe a regényírás. Mindaddig mi volt a karrierterved?

 

Egy egyetemi barátom javasolta ugyan nekem, de én egészen felnőttkoromig nem gondolkodtam az írásban mint karrieropció. Tizennyolc évig általános iskolai tanárként és körzeti nevelőként dolgoztam.

Első, Coming Home for Christmas című regényed rögtön a megjelenése után hatalmas sikert aratott – még Hallmark-filmet is forgattak belőle, ami a talán karácsonyi történetek legnagyobb elismerése. Számítottál ekkora nemzetközi sikerre?

 

A könyvet mindenféle elvárás nélkül írtam. Kreatív lélek vagyok – imádok tervezni, fotózni, festeni, rajzolni… Lelkes olvasó is vagyok, és egyszer olvasás közben kezdett el körvonalazódni bennem a történet. Szerettem volna próbára tenni magamat, kideríteni, hogy fel tudok-e építeni egy saját regényt. Először azt kérdeztem magamtól: „Képes vagyok én erre?”. Aztán pedig azt, hogy „Vajon meg tudnám jelentetni?”. A kérdéseimet a puszta kíváncsiság vezette. A siker pedig minden egyes alkalommal meglepett.

Mostanra sok olvasó a női romantika mesetereként gondol rád. Miért éppen ezt a műfajt választottad? Talán olvasni is ilyesmit szeretsz?

 

Mindig is vonzódtam a romantikus komédiákhoz és a női szépirodalomhoz, így természetesen jött, hogy az írói képességeimet is ebben a műfajban próbálgassam. Miután pedig megalapoztam az ismertségemet, észszerűnek tűnt a bevált dolgoknál maradni. Most már el sem tudnám képzelni, hogy mást írjak!

A Karácsony a Kandalló Vendégházban volt az első, magyar nyelven megjelent könyved, amely hamar sok olvasó kedvenc ünnepi olvasmányává vált. Mivel visszatérő témának bizonyul a regényeidben, muszáj megkérdeznünk: mit jelent számodra a karácsony? Miért fűzöd a történeteidet olyan gyakran az ünnepek köré?

 

Természetemnél fogva álmodozó típus vagyok. Őszintén hiszem, hogy mindenhol kis csodákra és varázslatokra lelhetünk, ha csak egy pillanatig megengedjük magunknak, hogy észrevegyük őket. Bár mindannyiunk életében vannak küzdelmek, a legtöbb esetben ezek erősebbé, okosabbá vagy empatikusabbá tesznek bennünket. A karácsony ennek az érzésnek a jelképe, ezért szeretem a történeteimet az ünnepek köré fűzni.

Karácsony a Kandalló Vendégházban

Karácsony a Kandalló Vendégházban

Sohasem tudhatod, hol találod meg az igazi otthonod

Jenny Hale
Cartaphilus Könyvkiadó
Ennek a karácsonynak tökéletesnek kell lennie! Hiszen valószínűleg ez lesz az utolsó ünnepi szezon, amit Leila együtt tölthet a barátnőivel. Mindegyikük éli a maga életét, építik a karrierjüket, lassan családot alapítanak, csak Leila nem találja sem a párját, sem a hivatását, sem a helyét az életben.

A Karácsony a Kandalló Vendégházban – amellett, hogy tökéletes „bekuckózós” ünnepi olvasmány – gyönyörű történet a női barátságról. A saját tapasztalataid ihlették?

 

Nem egy konkrét élményhez kapcsolódik a könyv, de valóban fontosnak érzem, hogy mi, nők felemeljük egymást. Az élet olyan mozgalmassá tud válni… Én tudatosan igyekszem időnként megállni, megkeresni a barátnőimet, és időt tölteni velük. A barátaink hosszabb ideig velünk lesznek, mint bármely feladat, amelyet az élet az adott pillanatban ránk szab – ezért szeretem a barátságot középpontba állítani a regényeimben.

A főszereplő, Lila meglehetősen magányos, és a regény elején nem igazán találja a helyét az életben. Sajnos sokunknak ismerősek lehetnek ezek az érzések – ezért is ilyen fontosak az olyan reményteljes történetek, mint a tieid. Szerinted mi a Karácsony a Kandalló Vendégházban legfontosabb üzenete?

 

Minden regényemmel az a mögöttes célom, hogy bebizonyítsam: minden, amire szükségünk van a boldogsághoz, már bennünk van – csak elég mélyre kell ásnunk, hogy megtaláljuk. A történeteim lényegében ennek a belső békének a megtalálásáról szólnak.

E nagyszerű karácsonyi történet után 2023 nyarán A tengerparti ház titka című könyved is megjelent magyarul. Ez a történet egy fiatal nőről szól, aki imádott nagymamája utolsó kívánságát teljesítve belevág egy omladozó ház felújításába gyerekkora kedvenc helyszínén, egy tengerparti kisvárosban. A ház és a városka rajza valós helyszíneken alapszanak, vagy a képzeleted szüleményei?

 

Rosemary Bay városát részben egy észak-floridai terület ihlette, amit „30A”-nak szoktak nevezni. Ez valójában annak az országútnak a neve, amely körülbelül 20 mérföldön (32 kilométeren) keresztül köti össze a part menti kis falvakat. A ház és a szereplők a képzeletem szüleményei.

A tengerparti ház titka
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

A tengerparti ház titka

Jenny Hale
Cartaphilus Könyvkiadó, 2023.06.27.
Imádott nagymamája halála után Melanie Simpson teljesen elveszettnek érzi magát. Éveken keresztül ápolta a rákkal küzdő idős asszonyt, és most fogalma sincs, mihez kezdjen az életével. Ám nagyanyja végrendelete új célt ad neki. Gyerekkora kedvenc helyszínén, Rosemary Bayben, ahol annyi boldog órát töltött a Mamával, áll egy titokzatos ház.

Nos, van egy helyi építőmester, akiről szeretnénk pár szót ejteni: az ellenállhatatlan Josh Claiborne. Mi a varázsának titka? Valós személy ihlette őt? (És ha igen, megtudhatjuk, hol futhatunk össze vele?)

 

Haha, sajnos ő is az én fejemből pattant ki! A legtöbb szereplőm esetén szeretek olyan finom romantikus pillanatokat megírni, amelyek akár a való életben is megtörténhetnének.

2024-ben két könyvre is számíthatnak tőled a magyar olvasók: ezek a Mezítlábas nyár és a Summer at Firefly Beach. Mesélnél egy keveset róluk? (Persze spoilermentesen.)

 

A Mezítlábas nyár főszereplője, Libby Potter nemrég elveszítette a tökéletes állást, a tökéletes lakást és a tökéletes pasit. Vissza kell költöznie a szülővárosába, ahonnan fiatalabb korában alig várta, hogy elszabaduljon. Hát, nem éppen így tervezte az életét… Főleg, hogy itt összefuthat azzal a férfival is, akinek darabokra törte a szívét, amikor elment. Pete Bennett még tíz év elteltével is képes lenne megbolygatni Libby világát pusztán a hangjával. De most ő az utolsó ember a világon, akit látni szeretne…

 

A Summer at Firefly Beach pedig egy Hallie nevű lányról szól, aki visszamegy gyermekkora kedvenc helyszínére. Imádott nagynénje halála teljesen összetörte a szívét – ám megtalálja Clara néni utolsó levelét, és benne a végső kívánságát: hogy Hallie váltsa valóra a tinédzserként írt bakancslistáját. Hallie nem szívesen lép ki a felnőttkori kötelezettségei alól, hogy fiatalkori álmait hajtsa, de szeretné megtisztelni szeretett nagynénjét, ezért beleegyezik Clara utolsó kérésbe. És innentől kezdve az élete talán soha nem lesz a régi.

Mit szoktál olvasni szabadidőben? Van esetleg könyvajánlásod a Moobius olvasói számára?

 

Rengeteg ismeretterjesztő könyvet olvasok, de a TBR-listámon jelenleg a következő regények vannak: The Paris Daughter Kristin Harmeltől, The Year of Jubilee Cindy Morgantől és néhány könyv Jenny Colgantól.