Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
december 8.
Tizenkét év után ismét kitárulnak Alagaësia kapui: örvendjetek!

Tizenkét év után ismét kitárulnak Alagaësia kapui: örvendjetek!

Friss megjelenés

Tizenkét hosszú év telt el azóta, hogy véget ért az Örökség-ciklus. Az nem kevés! Akkoriban még az iPhone 4-et nyomkodtuk, a Trónok harca első évadát néztük, és abszolút nem sejtettük, hogy egy évvel később a Gangnam Style-ra fogunk bulizni. De végre eltelt ez a tizenkét év, és Christopher Paolini újra kitárta nekünk Alagaësia kapuit, amin december 6-án a magyar olvasók is beléphetnek. Sőt, Paolini már azt is elárulta, hogy számára milyen érzés volt visszatérni ebbe a világba:

„Maga a világ nagyon ismerős volt, de most nem Eragon szemén keresztül néztem rá. Olyan ez, mint amikor az ember hazatér egy hosszú utazásról, és otthon minden nagyon ismerős, de mégis úgy tűnik, mintha minden kicsit más lenne.”    (Ch. Paolini)

Bizony ám, az új kötet középpontjában nem Eragon áll, hanem hányatott sorsú féltestvére, Murtagh és sárkánya, Tüske, akikkel az elmúlt tizenkét évben nem sok minden történt, ugyanis közvetlenül az Örökség eseményei után vesszük fel a történetük fonalát. Murtaghék a társadalomból kitaszítva barangolnak Alagaësián, és igyekeznek megbirkózni a Galbatorix rémuralmában játszott szerepük következményeivel. Magányosak, egymásra vannak utalva, és múltjuk borzasztó teherként nehezedik rájuk. Igen, lényegében erről szól a könyv. Persze van más is, mert közben mindenütt a rideg talajról és a kénkő levegőben terjedő enyhe szagáról sugdosnak, Murtagh pedig érzi, hogy valami nagy gonoszság lappang Alagaësia árnyékaiban – úgyhogy lehet számítani sok csatára és ármánykodásra is. Valójában azonban ez Murtagh és Tüske bensőséges, komoly lélektani története.

„Azt kell mondjam, hogy ez a könyv fantasztikusan van megírva. Úgy tárja fel az emberi érzelmek mélységeit és a trauma okozta küzdelmeket, hogy az olvasó lelkének mélyére hatol.”

(Amazon, olvasói vélemény)

Murtagh

Murtagh

Christopher Paolini
Európa Könyvkiadó, 2023.12.06.
Ebben a lebilincselő regényben, melynek főhőse az Örökség sorozatának egyik legnépszerűbb szereplője, a Sárkánylovasnak fel kell fedeznie, mit képvisel egy olyan világban, amely magára hagyta őt.

Bár az elmúlt években Alagaësia felett megállt az idő, Christopher Paolinivel nem ez a helyzet: ez egy sokkal érettebb író műve, aki nem fél bevinni az olvasót a szereplők traumáinak kellős közepébe. Murtagh és Tüske szinte megelevenednek a szemünk előtt, olyannyira, hogy egy olvasó egyenesen azt írta:

„Teljesen más szemszögből élvezheted ezt a könyvet, mint azok, akik már évekkel ezelőtt megismerkedtek az Örökség-ciklussal. Ráadásul lesz kapásból négy könyved, amire várhatsz.”

(Goodreads, olvasói vélemény)

 

Még mielőtt a régi fanok túlságosan elszontyolodnának, és bánatukban sokadszor is újraolvasnák az Örökség-ciklust, hadd hirdessem ki Paolini örömhírét:

„Ez a regény megágyaz néhány új történetnek.”    (Ch. Paolini)

Igen: úgy tűnik, lesz folytatás is! Sőt, a Disney egy Örökség-sorozatot is tervez majd forgatni.