Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2020. szeptember 28.
„A Rákosi-korszakkal más szerző nem foglalkozott korábban…”

„A Rákosi-korszakkal más szerző nem foglalkozott korábban…”

Interjú

Cserhalmi Dániel „civilben” környezetgazdálkodási-agrármérnök, az Állatorvostudományi Egyetemen tanít növénytani tárgyakat. Kamaszkora óta ír, első ÁVH-regénye, a Csengőfrász már a címével is feltűnést keltett a politikai krimik között. Szabadidejét feleségével és két gyermekével tölti, olvas, túrázik, zenél a kollégákkal ‒ és már az újabb regényét tervezgeti. Legújabb, Szibériai csapda című könyve hamarosan az Alexandra Kiadó gondozásában kerül a könyvesboltok polcaira. Cserhalmi Dániel most a Moobius olvasóinak mesél munkásságáról, könyveiről.

Első, Csengőfrász című regényed 2018-ban jelent meg, azonban a személyes blogodat olvasva kiderül, már a gimnáziumban is szívesen foglalkoztál írással, ekkor még főleg önmagad szórakoztatására. Miért döntöttél úgy, hogy az írói pályára lépsz?

Sosem gondoltam, hogy írói pályára lépek, sőt most sem íróként tekintek magamra, lévén ez inkább csak amolyan hobbi. Aztán volt egy pillanat, amikor amolyan dacból, nekiálltam egy regénynek. Ezt az érzést pedig egy csalódás váltotta ki. Az egyik kortárs magyar krimiszerző regényeit olvasva egyre inkább úgy éreztem, valami hiányzik nekem a történetekből. Egyre kevésbé voltam elégedett, és nem azt az olvasmányélményt kaptam, amit az első regényeknél megszoktam. Így gondoltam egy nagyot, és úgy döntöttem, akkor majd írok egyet, ami megfelel a történelmi krimikkel szembeni elvárásaimnak. Így született a Csengőfrász.

Mikor megírtam a kéziratot, levélben megkerestem az említett szerzőt, és bátorkodtam megírni neki a véleményemet. Bár rendkívül diplomatikus voltam, ő ezt mégis sértésnek vette, majd ezt írta:

„…ha már engem ilyen keresetlenül kritizált, akkor nyugodtan ugorja meg a következő szintet, és becsülje magát és a regényét annyira, hogy azt írja: jobb lesz és sikeresebb és elismertebb, mint az én regényeim.” Nos, meglátjuk, így lesz-e.

Végzettségedet és jelenlegi hivatásodat tekintve – Cserhalmi Dániel az Állatorvostudományi Egyetemen oktat (a szerk.) – a laikus olvasó nem feltételezné, hogy történelmi krimit olvashat majd tőled. Miért éppen ezt a műfajt választottad?

Mindig érdekelt a történelem, hála Pesti tanár úrnak, aki akkor a Szinyei Merse Pál gimnáziumban tanított. Aztán évekkel később a kezembe került Faludy György Pokolbéli víg napjaim című könyve, aminek elolvasása után sorra vettem a recski táborral kapcsolatos köteteket, és már csak egy lépés volt, hogy eljussak az ÁVH-ról szóló szakirodalomig. És ezen a ponton visszakanyarodhatunk a fenti kortárs krimiszerzőhöz, akinek regényeiben különböző történelmi korszakok jelennek meg, azonban a Rákosi-korszakkal sem ő, sem más szerző nem foglalkozott korábban. Ezért is választottam olyan témát, amiről a többség csak nagyon keveset tud.

Pokolbeli víg napjaim

Pokolbeli víg napjaim

(E-könyv)
Faludy György
Alexandra Kiadó, 2013.
Angol nyelven jelent meg először és nemzetközi elismerést hozott Faludy számára. A "Magyar Gulágként" emlegetett könyv a második világháború és az 1956-os forradalom közötti sötét korszak legmegrendítőbb irodalmi dokumentuma.
Az Andrássy út 60. és Recsk poklát megjárt költő sorsát 1953-ig, a táborból való szabadulásáig kísérhetjük figyelemmel.

A Szibériai csapda már a második ÁVH-regényed. Honnan ered a kiemelt érdeklődésed a Rákosi-korszak és az erre az időszakra jellemző politikai leszámolóegység iránt?

Engem leginkább az fogott meg, hogy az ÁVH milyen szisztematikusan építette fel magát, persze szovjet mintára. Azt gondolom, Magyarországon ma nagyon keveset tudunk erről a rendszerről. Bizonyos fogalmak élnek bennünk, mint a fekete autó, a csengőfrász, a koncepciós perek, de valójában nagyon felszínes ismereteink vannak.

Ahogy egyre többet olvastam, az ÁVH-ra úgy tekintettem, mint egy precízen megtervezett gépezetre, ami szép lassan terjeszkedett és próbált beférkőzni mindenhova. Ez egyben rémisztő is a mai ember számára, ugyanakkor tanulságos is. Épp ezért szeretném, hogy a regények által mindenki betekintést kaphasson az ötvenes évek politikai rendőrségének működésébe.

Az ÁVH világa sötét és titkokkal teli, a regényeid mégis elképesztő történelmi hitelességről tesznek tanúbizonyságot. Kérlek, mesélj a Moobius olvasóinak a könyvírást megelőző kutatómunkáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltárával való szoros együttműködésedről!

A levéltárral 2014-ben kezdődött a kapcsolatom. Egy növényekkel foglalkozó fórumon kerestem meg Cserényi-Zsitnyányi Ildikót, az ÁBTL történészét, mert már az első regényhez is hiteles forrásokra volt szükségem. Sőt, abban sem voltam biztos, hogy az általam kitalált történet egyes elemei vajon a valóságtól teljesen elrugaszkodottak, vagy akár lehet mögöttük realitás. Hamar kiderült, sok mindent kell még elolvasom, hogy valóban hiteles regényt írjak, ezért hamarosan már kutatóként bújtam az aktákat. Az első kézirat több, az ÁBTL-ben dolgozó történész tetszését is elnyerte, köztük Cseh Gergő Bendegúz igazgató úrét, akik sokat segítettek abban, hogy a Csengőfrász, és most a Szibériai csapda is megjelenhessen.

Tervezel a jövőben további ÁVH-regényeket írni? Vagy esetleg más műfaj felé is nyitnál?

Az első ötéves tervben egyelőre csak ebben a témában szeretnék írni. Persze az ötéves terv csak egy kis kikacsintás az ötvenes évek világa felé, valójában ilyen hosszú időre nem tervezek előre. A Szibériai csapda története az utolsó oldalon lezárul, de már van ötletem arra nézve, hogyan tudok ebből a regényből építkezni. Az új történet csak lazán kapcsolódna a mostanihoz, és önmagában is megállja a helyét. Végül, de nem utolsósorban, ennek is lenne valóságalapja, ami szerintem fontos az ilyen regényeknél.

Szibériai csapda
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Szibériai csapda

Cserhalmi Dániel
Alexandra Kiadó (A), 2020.11.11.
Csonka György ezredest nem csak a múltja üldözi: az Államvédelmi Hatóság rettegett nyomozói is a sarkában vannak. Jól ismeri a módszereiket, hiszen korábban maga is alkalmazta őket; tudja, hogy ha egyszer elkapják, többé nincs menekvés.

Cserhalmi Dániel személyes blogja, melyről az interjúban is szó esik, a következő linkre kattintva érhető el: http://www.avhregenyek.hu/