Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
május 3.
Ismét elérhető Anthony Doerr Pulitzer-díjas regénye, A láthatatlan fény!

Ismét elérhető Anthony Doerr Pulitzer-díjas regénye, A láthatatlan fény!

Könyvajánló

„Az összes könyv egy másik helyre és időre nyíló ajtó.”

A történelemből diplomát szerzett amerikai író, Anthony Doerr 2002 óta ontja magából a szebbnél szebb történeteket, amelyek gyakran távoli helyeken vagy távoli korokban játszódnak. 2014-ben publikált regénye, A láthatatlan fény – amely a második világháború szörnyűségeit dolgozza fel varázslatos módon, két kamasz gyermek szemén keresztül – 2015-ben megkapta az amerikai írók és újságírók számára kiosztott legrangosabb elismerést, a Pulitzer-díjat is.

A regény, amit azóta a The New York Times olvasói beválasztottak az elmúlt 125 év legjobb regényei közé – és olyan hírességek ajánlják, mint a divattervező és zenész Nicole Richie, vagy a Szex és New York Carrie-je, Sarah Jessica Parker –, újra elérhető az Alexandra Kiadónál. Ráadásul hamarosan Netflix-minisorozatként is élvezhetjük: a szereplőgárdát olyan nagy nevek erősítik, mint Mark Ruffalo vagy Hugh Laurie.

A láthatatlan fény

A láthatatlan fény

Anthony Doerr
Alexandra Kiadó (A)
Anthony Doerr lírai szépségű regénye két kamasz gyermek egymásba fonódó sorsán keresztül mutatja be a II. világháború embertelen poklát, a látható sötétséget, amelyből a szilánkokra tört, halványan pislogó humánum mutatja az egyedüli kiutat: a láthatatlan fényt.

És ha ez nem lenne elég, hamarosan magyarul is megjelenik Anthony Doerr 2021 szeptemberében kiadott, legújabb regénye, a Felhőkakukkvár, amely közel 800 évet felölelő időutazás.

Hogyan nyújthat valakinek menedéket egy régi, poros kézirat 1452-ben Konstantinápolyban, a török hódítások idején; sikert egy pusztuló világban élő öregembernek 2020-ban, és emlékeket egy a Földön sosem járt fiatal lánynak a 22. században?

Az írás és a rajzolás két olyan médium, mely azóta velünk van, mióta az ember elkezdett kommunikálni, és lejegyezni az emlékeit, gondolatait. A vésett kőtáblák, állatbőrre festett motívumok, papíruszra körmölt történetek olyan letűnt korokról és emberekről mesélnek, amelyek visszafordíthatatlanul eltűntek az idő múlásával, így hátrahagyva azonban – kis odafigyeléssel – a történelem, valamint az emberiség létezésének bizonyítékául, emlékéül szolgálhatnak évszázadokon keresztül.

Anthony Doerr új regénye, a Felhőkakukkvár, talán épp ezt próbálja elmondani.

,,– De a könyvek meghalnak, éppúgy, mint az emberek. Halálukat lelik a tűzben vagy a vízben, a férgek mohó szája vagy a zsarnokok szeszélyei által. Ha nem vigyázzák őket, eltűnnek a világból. És amikor egy könyv eltűnik a világból, az emlékezet újabb halált hal.”

Felhőkakukkvár

Felhőkakukkvár

Anthony Doerr
Alexandra Kiadó (A), 2022.06.07.
1452. A Konstantinápolyban élő, örökké kíváncsi Anna régi kéziratra bukkan egy kolostor romjai között. Az egy égi város után kutató, ám balszerencséjére szamárrá vált birkapásztor, Aithón viszontagságait elregélő Felhőkakukkvár az egyetlen vigasza az árva lánynak, miközben a török ágyúk porrá zúzzák a halálra ítélt város falait.