Nincs engedélyezve a javascript.
263514045_10158862629562635_5683411307402082107_n.jpg
Matyi Alexandra
2022. január 7.
Kiadóvezetőnk évnyitó gondolatai

Kiadóvezetőnk évnyitó gondolatai

A könyves világ hírei

Nagyon boldog új évet kívánok az egész szerkesztőség nevében! Kívánom, hogy a 2022-es év kevesebb terhet és több reményt tartogasson mindannyiunk számára, hiszen az elmúlt évek sok változást hoztak. Vajon nagy aggodalomra vagy egyfajta megnyugvásra számíthatunk az idei évben a vírushelyzet kapcsán?

Az év első hónapköszöntője számomra mindig nagyon kedves, hiszen ezzel szeretnénk megalapozni a hangulatunkat egész évre. Épp ezért, csak röviden felsorolva hadd meséljek arról, milyen jó dolgok várnak ránk 2022-ben!

Amit szerettek és bevált, azon nem változtatunk: hamarosan újabb izgalmas beszélgetésekkel érkezik a Moobius Könyvklub, és nemsokára a Moobius Kortárs Irodalmi Verseny és Mentorprogram 2022 is meghirdetésre kerül. Számos, hatalmas lelkesedéssel várt tévéfeldolgozás érkezik idén, többek között a Sárkányok háza, amely George R. R. Martin Tűz & vér című kötete alapján készült, valamint az Amazon több száz millió dollár értékű A Gyűrűk Ura-sorozata.

Tűz és vér

Tűz és vér

300 évvel a Trónok harca előtt (A Targaryenek históriája - Tűz és Jég dala)

George R. R. Martin
Alexandra Kiadó (A), 2018.
Több évszázaddal a Trónok harca eseményei előtt a Targaryen-ház - a Valyria végzetét egyedül túlélő sárkányúr család - Sárkánykőt tette meg székhelyéül.
A Gyűrűk Ura I-III.

A Gyűrűk Ura I-III.

J. R. R. Tolkien
Európa Könyvkiadó
"A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig -legalábbis terjedelmét tekintve- alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében - vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték.

Persze olvasnivalóból sem lesz hiány! Folytatjuk olvasóink (és a szerkesztőség) kedvenc könyvsorozatait: tovább bővül az Alex Suli családja, és terveink szerint legalább 15 új kötet érkezik az Európa Könyvkiadó Kapszula Könyvtárába is.

Emellett 2022-ben több nagy nemzetközi népszerűségnek örvendő kötet is megjelenik kiadócsoportunk gondozásában – például A tetovált lány folytatásaként íródott Millennium-sorozat szerzője, David Lagercrantz új könyve. Erre még várnotok kell egy keveset, azonban más kiemelt könyveink már előrendelhetők!

A világpremierrel egy időben, 2022 áprilisában érkezik hozzánk A.F. Steadman Skandar és az unikornistolvaja. Ez a bámulatos fantasysorozat egy korábban sosem látott helyre repíti az olvasót: Skandar Smith világában ugyanis az unikornisok hatalmas, vérszomjas, mágikus lények, akiket csak a legszerencsésebbek lovagolhatnak meg. Minden lapon szokatlan hősök, pusztító mágia, ádáz égi csaták várják majd az olvasót!

Skandar és az unikornistolvaj
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Skandar és az unikornistolvaj

A.F. Steadman
Alexandra Kiadó (A), 2022.04.28.
Skandar
Szokatlan hősök, pusztító mágia, ádáz égi csaták és vérszomjas unikornisok; ettől a bámulatos fantasysorozattól szárnyalni fog a szíved!

Szintén idén jelenik meg magyar nyelven A tűz őrzőjének lánya, amely 2021-ben elnyerte A legjobb young adult-regény címet a Goodreads Choice Awardson, valamint Reese Witherspoon is beválasztotta könyvklubjába. Faji előítéletek, egy sokkoló gyilkosság utáni nyomozás, és lenyűgöző betekintés az amerikai őslakosok kultúrájába – A tűz őrzőjének lánya 2021 egyik legnagyobb könyvsikere az Egyesült Államokban, amelyből Barack Obama és Michelle Obama készít sorozatadaptációt a Netflix számára.

A Tűzőrző lánya
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

A Tűzőrző lánya

Angeline Boulley
Cartaphilus Könyvkiadó
Faji előítéletek, egy sokkoló gyilkosság utáni nyomozás és lenyűgöző betekintés az amerikai őslakosok kultúrájába - A Tűzőrző lánya 2021 legnagyobb young adult sikere az Egyesült Államokban, amelyből Barack Obama és Michelle Obama készít sorozatadaptációt a Netflix számára.

Végül, de nem utolsósorban hamarosan a magyar olvasók is a kezükben tarthatják a Booker-díjas Marlon James átütő sikerű regényét, a Fekete párduc, vörös farkast. A regény a Sötét Csillag-fantasytrilógia nyitó kötete, amelyet a gazdag afrikai mitológia inspirált. A művet sokan A Gyűrűk Urához hasonlítják, és nevezték már az „afrikai Trónok harcának” is. A megjelenésekor a The New York Times bestsellerlistájának élére ugrott, a The New Yorker pedig egyedülálló módon hatoldalas interjút készített az íróval. Emellett a National Book Awards döntősei között is szerepelt, valamint a 2020-as Locus-díjat is bezsebelte horror kategóriában.

Fekete leopárd, vörös farkas
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Fekete leopárd, vörös farkas

Marlon James
Alexandra Kiadó (A), 2022.10.27.
„A gyermek halott. Ezenfelül nincs mit tudni.” - indul Marlon James monumentális fantasyregénye, hogy aztán félezer oldalon át regélje el az említett gyermek utáni kutatás részleteit, egy a megszokott fantasyuniverzumoktól merőben elütő világba vetve az olvasót.

Nagyon büszke és boldog vagyok, hogy az Olvasás a Gyerekekért Alapítvány néhány hónap alatt több mint száz partnerrel tudott együttműködésbe lépni, és a segítséget igénylő gyermekekkel foglalkozó intézmények több ezer olvasó támogatását élvezhetik. 2022-ben pedig az alapítványunk eddigi rövid, de annál tartalmasabb életében elérkezik egy újabb nagy pillanat: megjelenik az első könyv.

Emellett szeretnénk aktívan beindítani az adományozás folyamatát, és szeretném, ha ehhez minél több intézmény, cég, magánszemély és önkéntes csatlakozna. Mi gondoskodunk róla, hogy az összes felajánlás olyan partnerintézményekhez jusson el, akik igazán szükségét érzik!

A www.alexandra.hu oldal visszavétele régóta szívügyem volt, ezért minden erőnkkel azon leszünk, hogy a honlapot és az Alexandra márkanevet ismét régi fényében élvezhessétek!

Ne feledjétek: az ország könyváruházai közül egyedül nekünk van 1 napos kiszállítási időnk, és visszatérő olvasóinkat hűségprogramunk keretein belül folyamatosan jutalmazzuk. Idén ráadásul egy nagy meglepetésre is készülünk! Alig várom, hogy erről is többet mesélhessek nektek…

Köszönjük minden vásárlónknak a tavalyi évet, a visszajelzéseiket és a lojalitásukat is!

Szeretettel
Matyi Alexandra