Nincs engedélyezve a javascript.
lapful_ikon-1.png
Carta TEEN Kiadó
2020. október 24.
„Köszönhetően az Enola Holmes rejtélyes ügyei-könyvsorozat sikerének és most a film népszerűségének, szinte sütkérezek az olvasóközösség szeretetében.”

„Köszönhetően az Enola Holmes rejtélyes ügyei-könyvsorozat sikerének és most a film népszerűségének, szinte sütkérezek az olvasóközösség szeretetében.”

Interjú

A Nancy Springer könyvsorozatán alapuló Enola Holmes immár közel egy hónapja szerepel a Netflix magyar toplistáján, ami nem is meglepő, hiszen a nagyszerű szereplőgárdával ellátott játékfilm 2 óra tömény szórakozás. Akinek azonban ennyi nem elég, az L&L Kiadó jóvoltából immár magyarul is olvashatja a bájos történetet. Ráadásul a film alapjaként szolgáló az Enola Holmes – Az eltűnt márki esete után most A balkezes kisasszony alcímet viselő következő rész is előrendelhetővé vált!

Enola Holmes - A balkezes kisasszony esete

Enola Holmes - A balkezes kisasszony esete

Nancy Springer
L&L Kiadó
Enola Holmes rejtélyes ügyei
Az Enola Holmes rejtélyes ügyei-sorozat második része.
Enola Holmesnak egymagában kell boldogulnia a világ legnagyobb, legmocs-kosabb és legveszélyesebb városában, miközben a világ leghíresebb nyomozója - történetesen a bátyja -, Sherlock Holmes vadászik rá. Szabadsága érdekében menekülnie kell a családja elől, de hol találhat társakra?

De vajon mit szól a film nagy sikeréhez a könyvsorozat írója, Nancy Springer? És egyáltalán hogyan alkotta meg a minden lében kanál lánytestvér karakterét? Erről, és még sok minden másról mesélt az írónő a Firstpost magazinnak egy korábbi interjúban.

„Senki sem számít az igazi válaszra, amikor azt kérdezik, mi inspirált arra, hogy megalkossam Enola Holmes karakterét. Az ötletet ugyanis a szerkesztőm kérésére dolgoztam ki, aki azt kérte tőlem, hogy írjak egy ifjúsági történetet, ami London legsötétebb korszakában játszódik, amikor Hasfelmetsző Jack tartotta rettegésben az embereket. Elgondolkodtam: mit olvastam gyerekkoromban, ami ebben az időszakban játszódott? És eszembe jutott édesanyám Sir Arthur Conan Doyle kollekciója. »Szóval… Sherlock Holmes? Lehetne Sherlock Holmesnak egy lánya? Nem, teljes mértékben kizárt, hiszen Holmes egy megrögzött agglegény.« Így hát megjelent a lelki szemeim előtt egy lánytestvér – és valamilyen oknál fogva rögtön tudtam, hogy Enolának fogom hívni” – mesélte Nancy Springer.

Amikor arról kérdezték, miért tűnik sokszor szinte ellenségnek húguk, Enola szemében a két idősebb Holmes testvér, Sherlock és Mycroft, a szerzőnő a következő választ adta:

„Ez egyszerű tény: a viktoriánus korban a nők jelentéktelennek számítanak. Conan Doyle a legkevésbé sem volt olyan szűk látókörű, mint korának más férfi írói, de valamilyen okból Sherlock Holmes karakterét mégis úgy alkotta meg, hogy nem igazán foglalkozott a női olvasókkal. Sherlock és Mycroft Holmes nem értik meg a fűzők kegyetlenségét vagy a virágok kifinomult nyelvét. Az én történetem arról szól, hogyan jártak túl a viktoriánus kori nők azoknak a férfiaknak az eszén, akik irányítani akarták az életüket. Az olyan feminista karaktereknek, mint Enola Holmes, évszázadok hagyományaival kell szembe menniük – szerencsére azonban ez nem esik nehezükre.”

És hogy hogyan lett az eredetileg 2006-ban debütáló könyvekből filmfeldolgozás? Nancy Springer elmondása szerint úgy jöhetett létre, hogy egy Paige Brown nevű kislány elolvasta a könyvsorozat részeit, és rögtön ajánlotta is azokat nővérének, aki történetesen Milly Bobby Brown, elismert fiatal színésznő és feltörekvő producer. Milly Bobby Brown pedig fejébe vette, hogy filmet kell készíteni Enola Holmes rejtélyes ügyeiből, és munkához is látott a Legendary Studios produkciós iroda közreműködésével. A Netflix akkor került képbe, amikor a koronavírus-járvány miatt bezártak a mozik, és a filmet csak ilyen módon vetíthették le az eredetileg tervezett időpontban.

„Nekem nem sok dolgom volt a filmkészítés folyamatában, bár láttam a forgatókönyvet és néhány forgatási napon is részt vettem” – mesélte az írónő a Firstpost-interjúban. „A forgatókönyv olyan sokat változott a filmfelvételek között, hogy hamar rájöttem, a javaslataim sokszor már idejét múltakká válnak, mire elhagyják a szám. A filmkészítés kreatív dinamikája egyszerűen lenyűgözött. Köszönhetően az Enola Holmes rejtélyes ügyei-könyvsorozat sikerének és most a film népszerűségének, szinte sütkérezek az olvasóközösség szeretetében. Az élet szép.”

Enola Holmes - Az eltűnt Márki esete

Enola Holmes - Az eltűnt Márki esete

Nancy Springer
L&L Kiadó, Carta TEEN Kiadó
Enola Holmes rejtélyes ügyei
Az Enola Holmes rejtélyes ügyei-sorozat első része.
Amikor Sherlock Holmes ifjú húga, Enola Holmes tizennegyedik születésnapján rádöbben anyja eltűnésére, tudja, egyedül ő találhatja meg. Bátyja, Mycroft, bentlakásos iskolába küldené a lányt, míg Sherlock nyomozásba fog, ám Enolának más tervei vannak.