Nincs engedélyezve a javascript.
fb_logo_01-1.jpg
Cartaphilus Könyvkiadó
július 24.
Megkezdődött a Stranger Things ötödik, befejező évadának forgatása!

Megkezdődött a Stranger Things ötödik, befejező évadának forgatása!

Megfilmesítés

A Duffer testvérek által megalkotott Stranger Things 2016-ban debütált a Netflix oldalán, ahol azonnal a nézők kedvencévé vált. Az alaptörténet arra épül, hogy 1983-ban Hawkinsban, az írók fantáziája szülte kisvárosban, a 12 éves Will Byers eltűnik. Számtalan megfejtésre váró esemény áll a főszereplők útjába, például természetfeletti történések, vagy éppen egy pszichokinetikus képességekkel rendelkező kislány felbukkanása. Ezekkel párhuzamosan végig törekednek a „normális élethez” való visszatérésre.

A nagy nézettségnek köszönhetően már az ötödik évad is úton van. Hihetetlen, hogy négy évad után még mindig rengeteg mesélnivalójuk van a Duffer fivéreknek. Megannyi váratlan fordulat és új kaland várat magára, melyek megvalósításában Dan Trachtenberg is közreműködik. Csak hogy valóban nyugodtak legyenek a rajongók, pár név azon szeretett főszereplőink közül, akik biztosan visszatérnek majd az ötödik évadban, amellett, hogy új szereplők és helyszínek teszik még érdekesebbé az eseményeket: Millie Bobby Brown (Eleven), Finn Wolfhard (Mike Wheeler), Noah Schnapp (Will Byers) és Winona Ryder (Joyce Byers) egyaránt felbukkannak majd a képernyőn. Ám 2024-nél előbb biztosan nem fog megjelenni az új évad.

Mit tehetnek addig a türelmetlen rajongók?

A Duffer testvérek elmondása szerint várható egy spin-off, azaz melléktörténet kiadása, mely a sorozatra épül, mégis más kaliberű lesz. Sőt, „szombat reggeli mesék” hangulatát idéző animációs sorozat és egy londoni színpadi produkció is tervben vannak. Azonban ezeknek a pontos megjelenéséről sajnos még nincsen információ. Azoknak pedig, akik még nem olvasták a könyvváltozatot, érdemes beszerezni mind a négy részt, mert nem sok olyan könyv-sorozat páros van, ahol ennyire egymásba fonódik az alaptörténet, azonban a Stranger Things-könyvek íróinak sikerült ilyet alkotnia. Ha még nem vagy Stranger Things-rajongó, biztosan azzá válsz; ha pedig már rég magával ragadott a sorozat, ez igazán neked való lesz!

Egy kis ízelítő a könyvekből:

A Gyanakvó elmék, a sorozat első kötete, Gwenda Bond nevéhez köthető. A szavakkal kiválóan bánó írónő számos nagyszerű történetet alkotott már, de a leginkább magával ragadó a Stranger Things lett. Megadja számunkra a lehetőséget, hogy visszarepüljünk egészen az 1970-es évekbe, melyről egyébként csak a nagyszüleinktől hallhattunk meséket. Megengedi, hogy a néző elmerüljön egy olyan világban, melyben a háborúellenesség olyan égető témává vált, akárcsak napjainkban. Azonban főszereplőnk, Terry Ives kisvárosi lányként többet szeretne tenni, így történik, hogy egy szuper titkos kormányzati kutatásban vesz részt önkéntesként.

Bár a könyv korosztály tekintetében gyermek és ifjúsági kategóriába van sorolva, a felnőttek is tűkön ülve várják a következő rész érkezését. Nem csoda, hiszen kortól függetlenül az emberek nagy kedvence.

Gyanakvó elmék

Gyanakvó elmék

Stranger Things

Gwenda Bond
Cartaphilus Könyvkiadó, 2019.
Carta Light
Egyesült Államok, 1969. Az álmos kisvárosi főiskolán tanuló Terry Ives úgy érzi, kimarad az egész országot megrengető háborúellenes mozgalomból és ellenkulturális forradalomból, így kapva kap az alkalmon, amikor egy szupertitkos kormányzati kutatáshoz keresnek önkénteseket. T

A sorozat második részeként A sötétség fejedelme, a The New York Times bestsellerszerzője, Adam Christopher tollából a thriller műfaj egy jeles képviselőjévé vált. Sikerült eltalálnia az arany középutat, így a hátborzongató jelenetek inkább érdekfeszítőek, mintsem gyomorforgatók. A főszereplő Hoppernek olyan viszontagságokkal kell szembenéznie, mint egy gyilkos, a sötétségbe borult New York városa, illetve egy parapszichológiai kísérlet.

A sötétség fejedelme
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

A sötétség fejedelme

Stranger Things

Adam Christopher
Cartaphilus Könyvkiadó, 2020.
1984. december, Hawkins. Jim Hopper rendőrfőnök egyetlen vágya egy csendes karácsonyeste eltöltése Tizivel, de örökbe fogadott lánya keresztülhúzza számítását. A lány egy New York feliratú kartondobozt húz elő a pincéből, és záporozni kezdenek az igazán fogós kérdések.

Brenna Yovanoff a Mad Max Hawkinsban című könyv segítségével mutatja meg számunkra, hogy teljesen természetes, ha néha úgy érezzük, egyedül vagyunk, vagy kilógunk a sorból. Ebben az esetben Max Mayfield szemszögéből figyelhetjük meg, hogyan lehet ez ellen tenni, vagy egyszerűen elfogadni, hogy nem mindenki lehet a barátunk; és lesznek nehézségek is az életben, de mindig van megoldás. Mindeközben megtudhatjuk, mit jelent az elmenyúzó és demogorgonok fogalma.

Mad Max Hawkinsban

Mad Max Hawkinsban

Stranger Things

Brenna Yovanoff
Cartaphilus Könyvkiadó, 2022.06.23.
Mielőtt ő lett volna Hawkins Mad Maxe… Az 1984 őszének rémisztő eseményeit új szemszögből megmutató Mad Max Hawkinsban az egyik legkedveltebb Stranger Things karakter lenyűgöző eredettörténete.

„Ahogy Billy és Steve egymásra néztek, arra gondoltam, hogy talán nem is rólam van szó. Vagy legalábbis nem csak rólam. Olyan merev tekintettel néztek egymásra, amellyel csak akkor találkozik az ember, ha valami személyesről van szó.”

A következő részben nagy szerepet kap egy szerelmi háromszög és a gimnazista évek. Olyan eseményei életünknek, melyekhez mindannyian kötődünk valamilyen érzelemmel, így könnyedén rácsatlakozhatunk a Robin a világ ellen című könyv mondanivalójára, melyet egy másik, világszerte hasonlóképp elismert írónő, A. R. Capetta alkotott meg.

Robin a világ ellen

Robin a világ ellen

Stranger Things

A. R. Capetta
Cartaphilus Könyvkiadó, 2021.11.05.
A középiskola valódi szörnyeteg, és egymás után falja fel Robin Buckley társait. A második év kezdetén barátai mind beadják a derekukat, és képtelenek a randikon, a leendő főiskolán és karrieren kívül bármi másról beszélni. Robinnak azonban komolyabb gondjai is akadnak az életében, mint hogy ilyesmiken aggódjon.

„Imádom Robint. Intelligens, vicces, szarkasztikus, átgondoltan cselekvő, keményen dolgozó és hűséges. Bárcsak olyan lehettem volna gimiben, mint ő.”

Ahogyan látható, nem egy szerző alkotta a Stranger Things-könyveket. Többek között ez teszi igazán sokszínűvé és megunhatatlanná. Az új szerző új ötletet és nézőpontot visz a cselekménybe. Mindegyik könyv valamilyen nagy tanulságra világít rá az élettel kapcsolatban. Legyen szó a manapság sokat hangoztatott önelfogadásról, a másságról, vagy éppen arról, hogyan birkózzunk meg a mindennapok nehézségeivel. Négy különböző könyvben négy különböző író segít e nehéz témák feldolgozásában és a kikapcsolódásban egyaránt. Mindezt hétköznapi főszereplőkkel, akikben van egy kis plusz, amitől még szerethetőbbekké válnak.