Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. január 13.
Netflix-minisorozat készül Anthony Doerr Pulitzer-díjas regényéből

Netflix-minisorozat készül Anthony Doerr Pulitzer-díjas regényéből

Megfilmesítés

Anthony Doerr 2015-ben Pulitzer-díjjal jutalmazott lírai szépségű regénye, A láthatatlan fény két kamaszgyerek egymásba fonódó sorsán keresztül mutatja be a II. világháború embertelen poklát, a látható sötétséget, amelyből a halványan pislogó humánum mutatja az egyedüli kiutat: a láthatatlan fényt.

Marie-Laure LeBlanc, a párizsi Természettudományi Múzeumban dolgozó zseniális lakatosmester lánya hatéves korában megvakul. Az apja elkészíti számára Párizs tökéletes makettjét, hogy a lány vakon is tájékozódni tudjon a fények városában. Ám mire elkészül a miniatűr várossal, a nácik lerohanják Franciaországot, és megszállják Párizst… A náci invázió elől Marie-Laure apjával egy távoli, tengerparti kisvárosba menekül, nagyapja egykori házába, nem utolsósorban azzal a megbízatással, hogy elrejtsék a Lángok Tengerének hívott és sötét legendákkal övezett gyémántot, amelyet a megszállók égre-földre keresnek. A háború azonban hamarosan utoléri őket, és Marie-Laure retteg a hírhedt gyémánt átkától.

Werner Pfennig és húga egy német árvaházban nőnek fel, és egyre inkább elvarázsolja őket az általuk talált rádió, amely híreket és történeteket hoz számukra olyan helyekről, amiket soha nem láttak vagy képzeltek. Werner idővel szakértőjévé válik ezeknek a létfontosságú új eszközöknek az építésében és javításában, ugyanis mindenféle rádiót képes megjavítani és megszólaltatni. Tehetségére hamar felfigyelnek, s Werner egy náci katonai iskolában találja magát, ahol kénytelen szembesülni a rendszer embertelenségével.

A láthatatlan fény

A láthatatlan fény

Anthony Doerr
Alexandra Kiadó (A)
Anthony Doerr lírai szépségű regénye két kamasz gyermek egymásba fonódó sorsán keresztül mutatja be a II. világháború embertelen poklát, a látható sötétséget, amelyből a szilánkokra tört, halványan pislogó humánum mutatja az egyedüli kiutat: a láthatatlan fényt.

A regény 2014-ben jelent meg, és széles körű kritikai elismerést kapott, valamint 2015-ben Pulitzer-díjat és ugyanebben az évben az Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction díjat is elnyerte. A könyv több mint 200 hetet töltött a New York Times bestsellerlistáján, és Észak-Amerikában több mint 5,7 millió példányban kelt el nyomtatott, e-könyv és hangoskönyv formátumban, világszerte pedig további 9,5 millió példányban.

A Stranger Things producere, Shawn Levy is felfigyelt erre a lebilincselő történetre, és már évek óta tervezte a projektet a 21 Laps Entertainment nevű cégén keresztül; a négyrészes, limitált sorozatot Levy rendezi, az adaptációt pedig Steven Knight írja, akinek nevéhez többek közt a Peaky Blinders és a Spencer fűződik.
A világméretű, vak és gyengén látó színésznőkre kiélezett castingot követően Aria Mia Loberti kapta meg Marie-Laure szerepét. Annak ellenére, hogy nem volt hivatalos színészi előképzettsége, Loberti több ezer jelentkezőt utasított maga mögé.

„Nem kis kihívás volt színésznőt találni az ikonikus Marie-Laure eljátszására – egy fiatal vak főhősnő, akinek legnagyobb erőssége a reményhez való ragaszkodása és erőt adó hangja – mondta Shawn Levy Loberti szereposztásáról. – Átkutattuk a fél világot, és meghallgatások ezreit néztük át. Soha nem gondoltuk volna, hogy az utunk olyasvalakihez vezet, aki nemcsak, hogy soha nem játszott hivatásszerűen, de még soha nem is volt meghallgatáson. Az állunk leesett, amikor először megláttuk Aria Mia Lobertit, aki egyszerre született előadóművész és a fogyatékkal élők egyenlőségének és képviseletének szószólója. Alig várom, hogy elmondhassam ezt a gyönyörű történetet vele a középpontban.”

aria_mia_loberti_ryan_collerd_netflix.jpg
Aria Mia Loberti
Forrás: Deadline

A nemrégiben Fulbright-ösztöndíjasként, jelenleg a Pennsylvania Állami Egyetem retorika szakának PhD-hallgatójaként és az ENSZ korábbi ifjúsági küldöttjeként tevékenykedő Aria Mia Loberti azután döntött úgy, hogy kipróbálja magát a színművészeben is, hogy egy korábbi gyermekkori tanárától értesült a vak és gyengén látó színésznők számára szervezett castingról. A sorozat egyelőre ismeretlen dátumú premierje egyben a színésznő debütálása is lesz.