Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. november 11.
Több mint tíz évig dolgoztak a Szöszi filmfeldolgozásán

Több mint tíz évig dolgoztak a Szöszi filmfeldolgozásán

Megfilmesítés

A világ számára leginkább Marilyn Monroe művésznéven ismert, a 20. század egyik legnagyobb színősznőjének, igazi szimbólumnak és múzsának életét meséli el az elismert amerikai írónő, Joyce Carol Oates Nemzeti Könyvdíjra (USA) és Pulitzer-díjra is jelölt regénye, a Szöszi. Eddigi legnagyobb szabású művében életrajzi és történelmi adatokra támaszkodva mondja el Norma Jeane Baker történetét, ahogyan egy átlagos amerikai lányból Hollywood csillagává vált. Mindeközben tükröt tart e folyamat elé, amely nemcsak sztárrá tette Marilynt, de nagyon korai halálához is vezetett. Portré egy törékeny, egyedi tehetséggel megáldott fiatal nőről, aki folyamatosan újrateremti saját magát, hogy felszínen maradjon, és a sztárság jelképé váljon. Lassan felsejlik előttünk története, az apa hiánya, a gyerekkori árvaházban töltött évek és a világ, amelyben egyszerre ragyogott és használták ki őt a producerek, rendezők és saját férjei.

Ahogy a The New Yorker fogalmaz: „Egy női sztár sorsába enged betekintést Hollywoodban: a tükrök, a füst és a homály világába. Egy olyan világba, ahol a női test árucikk, ami profitot termel. Legambiciózusabb regényében Joyce Carol Oates hátborzongatóan vezet be minket Monroe belső világába, és követeli meg a sztárnak járó elismerést, részvétet és tiszteletet.”

Az írónő saját bevallása szerint nem igazán szeretett volna Marilyn Monroe életével foglalkozni, de egy fénykép annyira megérintette a szívét, hogy kénytelen volt megírni a történetét.

„Láttam egy képet Norma Jeane Bakerről, amin olyan 15 éves lehetett – sötétbarna haja volt, és igazán szép volt. Apró művirágok voltak a hajában. Ledöbbentem, mert 10 éven belül ő lett az egyik legismertebb név a show-biznisz történetében. Vonzott, hogy megírjam ezt a történetet egy látszólag átlagos amerikai lányról, aki nagyon szegény anyagi háttérrel rendelkezett, felemelkedett, és roppant sikeressé vált. Majd ez a folyamat le is rombolta őt” – emlékezett vissza az írónő.

Szöszi

Szöszi

Joyce Carol Oates
Európa Könyvkiadó, 2022.11.24.
Átlagos amerikai lány volt, aki addig sohasem látott hatású legendává vált. Milliók imádták, és az élete a rajongók és művésztársak generációit varázsolta el. A Marilyn Monroe művésznéven jobban ismert Norma Jeane Baker életét évtizedek óta kutatják és dolgozzák fel, de mindeddig még egyetlenegyszer sem mesélték el olyan lélegzetelállító és eredeti módon, mint a Szöszi-ben.

A regényből 2022-ben készült film, ami a Velencei Filmfesztiválon debütált, ahol 10 perces álló tapssal fogadta a közönség. A Netflix kínálatában szeptember 28-án vált elérhetővé, és hazánkban nem sokkal a megjelenés után a legnézettebb filmek közé is került. A filmet Andrew Dominik rendezte, valamint a forgatókönyvet is ő írta. A film megvalósításán és megírásán mintegy 11 évig dolgozott. A főszerepben Ana de Armast láthatjuk, aki a szerep kedvéért, hogy az akcentusát leküzdje, még beszédtanárhoz is járt.

Adrien Brody, aki Monroe egykori férjét, a híres drámaírót, Arthur Millert alakítja, így nyilatkozott a filmről és az annak alapjául szolgáló regényről: „A regény és a film egyaránt bővelkedik a kizsákmányolás és trauma témájában. Ahogyan sajnos Marilyn élete is bővelkedett benne.”

A regény és a film árnyaltan ábrázolja, milyen ára van a csillogásnak és egy kívülről tökéletesnek láttatott életnek, amiben látszólag minden megvolt, amit csak a társadalom elvárt: a hírnév, a szépség, az elbűvölő állás, a legjobb férjek; és végül mindez hogyan torkollhatott tragédiába.

„Joyce Carol Oates zseniális történetmesélő, aki igazán a karakterei bőre alá bújik, és a súlyos kérdésektől sem riad vissza” – Bookliterati