Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. november 11.
Több mint tíz évig dolgoztak a Szöszi filmfeldolgozásán

Több mint tíz évig dolgoztak a Szöszi filmfeldolgozásán

Megfilmesítés

A világ számára leginkább Marilyn Monroe művésznéven ismert, a 20. század egyik legnagyobb színősznőjének, igazi szimbólumnak és múzsának életét meséli el az elismert amerikai írónő, Joyce Carol Oates Nemzeti Könyvdíjra (USA) és Pulitzer-díjra is jelölt regénye, a Szöszi. Eddigi legnagyobb szabású művében életrajzi és történelmi adatokra támaszkodva mondja el Norma Jeane Baker történetét, ahogyan egy átlagos amerikai lányból Hollywood csillagává vált. Mindeközben tükröt tart e folyamat elé, amely nemcsak sztárrá tette Marilynt, de nagyon korai halálához is vezetett. Portré egy törékeny, egyedi tehetséggel megáldott fiatal nőről, aki folyamatosan újrateremti saját magát, hogy felszínen maradjon, és a sztárság jelképé váljon. Lassan felsejlik előttünk története, az apa hiánya, a gyerekkori árvaházban töltött évek és a világ, amelyben egyszerre ragyogott és használták ki őt a producerek, rendezők és saját férjei.

Ahogy a The New Yorker fogalmaz: „Egy női sztár sorsába enged betekintést Hollywoodban: a tükrök, a füst és a homály világába. Egy olyan világba, ahol a női test árucikk, ami profitot termel. Legambiciózusabb regényében Joyce Carol Oates hátborzongatóan vezet be minket Monroe belső világába, és követeli meg a sztárnak járó elismerést, részvétet és tiszteletet.”

Az írónő saját bevallása szerint nem igazán szeretett volna Marilyn Monroe életével foglalkozni, de egy fénykép annyira megérintette a szívét, hogy kénytelen volt megírni a történetét.

„Láttam egy képet Norma Jeane Bakerről, amin olyan 15 éves lehetett – sötétbarna haja volt, és igazán szép volt. Apró művirágok voltak a hajában. Ledöbbentem, mert 10 éven belül ő lett az egyik legismertebb név a show-biznisz történetében. Vonzott, hogy megírjam ezt a történetet egy látszólag átlagos amerikai lányról, aki nagyon szegény anyagi háttérrel rendelkezett, felemelkedett, és roppant sikeressé vált. Majd ez a folyamat le is rombolta őt” – emlékezett vissza az írónő.

Szöszi
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Szöszi

Joyce Carol Oates
Európa Könyvkiadó, 2022.11.24.
Átlagos amerikai lány volt, aki addig sohasem látott hatású legendává vált. Milliók imádták, és az élete a rajongók és művésztársak generációit varázsolta el. A Marilyn Monroe művésznéven jobban ismert Norma Jeane Baker életét évtizedek óta kutatják és dolgozzák fel, de mindeddig még egyetlenegyszer sem mesélték el olyan lélegzetelállító és eredeti módon, mint a Szöszi-ben.

A regényből 2022-ben készült film, ami a Velencei Filmfesztiválon debütált, ahol 10 perces álló tapssal fogadta a közönség. A Netflix kínálatában szeptember 28-án vált elérhetővé, és hazánkban nem sokkal a megjelenés után a legnézettebb filmek közé is került. A filmet Andrew Dominik rendezte, valamint a forgatókönyvet is ő írta. A film megvalósításán és megírásán mintegy 11 évig dolgozott. A főszerepben Ana de Armast láthatjuk, aki a szerep kedvéért, hogy az akcentusát leküzdje, még beszédtanárhoz is járt.

Adrien Brody, aki Monroe egykori férjét, a híres drámaírót, Arthur Millert alakítja, így nyilatkozott a filmről és az annak alapjául szolgáló regényről: „A regény és a film egyaránt bővelkedik a kizsákmányolás és trauma témájában. Ahogyan sajnos Marilyn élete is bővelkedett benne.”

A regény és a film árnyaltan ábrázolja, milyen ára van a csillogásnak és egy kívülről tökéletesnek láttatott életnek, amiben látszólag minden megvolt, amit csak a társadalom elvárt: a hírnév, a szépség, az elbűvölő állás, a legjobb férjek; és végül mindez hogyan torkollhatott tragédiába.

„Joyce Carol Oates zseniális történetmesélő, aki igazán a karakterei bőre alá bújik, és a súlyos kérdésektől sem riad vissza” – Bookliterati