Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. szeptember 27.
Hét film- és sorozatfeldolgozás könyvimádóknak, amit ne hagyj ki idén!

Hét film- és sorozatfeldolgozás könyvimádóknak, amit ne hagyj ki idén!

Megfilmesítés

Hűvös estéken nincs is jobb, mint egy forró ital és egy puha takaró társaságában kényelembe helyezkedni, és elveszni egy jó könyv vagy egy izgalmas sorozat világában. Még jobb, ha ez a két tevékenység esetleg összeköthető!

Most összegyűjtöttük számodra azokat a friss film- és sorozatfeldolgozásokat, amelyek könyveinken alapulnak, így miután kiélvezted őket a tévéképernyőn, máris nyúlhatsz értük a könyvespolcra – vagy fordítva.

Hogy az alapművel vagy a feldolgozással érdemesebb-e kezdeni, mindenkinek a saját ízlésére bízzuk – mi mindenesetre igyekszünk segíteni, hogy egy jó történetről se maradj le!

1. A George R. R. Martin Tűz & Vér című históriáskötetén alapuló Sárkányok háza

A Trónok harca előzménysorozataként szolgáló Sárkányok háza az elmúlt hetekben szinte felrobbantotta a popkultúrát – amellett, hogy epizódról epizódra döntögeti az HBO nézettségi rekordjait, máris nézők millióit tette rajongóvá, a karakterekről, és a sorozat eseményeiről szóló komolyabb hírek és viccesebb posztok pedig szinte kikerülhetetlenné váltak az interneten. Az intrikával teli előzménysorozat a Trónok harca eseményei – pontosabban a leghíresebb Targaryen, Daenerys születése – előtt 172 évvel veszi fel a sárkánylovas dinasztia történetének fonalát. I. Viserys király (Paddy Considine) felesége halálát követően fiúutód híján első gyermekét, Rhaenyra hercegnőt (Milly Alcock, a későbbi epizódokban Emma D’Arcy) nevezi meg trónörökösének. Ez azonban szembemegy Westeros sokéves hagyományával, és mikor második felesége, Alicent Hightower (Emily Carey, később Olivia Cooke) fiúörököst szül a királynak, kiéleződnek az ellentétek, és kezdetét veszi a dinasztiát majdnem végleg széttépő polgárháború, a Sárkányok tánca.

Az Sárkányok háza George R. R. Martin Tűz & Vér című históriáskönyvén alapszik, amely a sorozatmegjelenés örömére új borítóval és javított szövegtartalommal elérhető.

Tűz és vér
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Tűz és vér

George R. R. Martin
Alexandra Kiadó (A), 2022.08.15.
Az olvasók korábban már bepillantást nyerhettek a történet néhány részletébe, ám most tárul fel teljes egészében a Targaryenek cselszövéstől, rokongyilkosságoktól, pusztító csatáktól és természetesen sárkányoktól hemzsegő históriája. George R. R. Martin nagyszabású krónikájából az HBO készített sorozatot Sárkányok háza címmel.

2. A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi

Nem kisebb médiavisszhanggal, a Sárkányok háza után pár héttel érkezett az Amazon Prime valaha volt legnagyobb költségvetésből elkészített sorozata, A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi. Az összesen öt évadra tervezett előzménytörténet nem az anyamű idejében játszódik, hanem Középfölde egy évezredekkel korábbi időszakát, a Másodkort mutatja be. A hosszú életű tündék között találkozhatunk ismerős szereplőkkel – betekintést nyerhetünk például Galadriel (Morfydd Clark) és Elrond (Robert Aramayo) múltjába; alaposabban megismerhetünk olyan szereplőket, akiknek neve A Gyűrűk Urában is sokszor elhangzott – például Isildur (Max Baldry) és Gil-galad (Benjamin Walker); illetve számos új karakterre is számíthatunk, akiket Tolkien örökségét tiszteletben tartva a sorozat alkotói álmodtak meg. Ez utóbbi miatt bizony érte negatív kritika A hatalom gyűrűit, a lenyűgöző látványvilággal rendelkező feldolgozás készítői azonban azt vallják, időnként kreatív kockázatot kellett vállalniuk.

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi így remek szórakozás lehet mindenkinek, aki jártas a tolkieni mitológiában, de azok számára is, akik csak most ismerkednének Középfölde világával.

Természetesen A Gyűrűk Ura hazai kiadójaként az Európa Könyvkiadó is készült egy meglepetéssel a rajongóknak: több mint húsz év után végre ismét puha borítós kiadásban is olvasható J. R. R. Tolkien kimagasló alkotása!

A Gyűrűk Ura I-III.
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

A Gyűrűk Ura I-III.

J. R. R. Tolkien
Európa Könyvkiadó
A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig – legalábbis terjedelmét tekintve – alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a három vaskos könyvben, amikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték.

3. Marilyn Monroe fiktív portréja, a Szöszi

Átlagos amerikai lány volt, aki addig sohasem látott hatású legendává vált. Milliók imádták, és az élete a rajongók és művésztársak generációit varázsolta el. A Marilyn Monroe művésznéven jobban ismert Norma Jeane Baker életét évtizedek óta kutatják és dolgozzák fel, de mindeddig még egyetlenegyszer sem mesélték el olyan lélegzetelállító és eredeti módon, mint a Szösziben. Az Ana de Armas főszereplésével készült Netflix-film – amely szeptember 28-tól érhető el a szolgáltató oldalán – a kortárs amerikai irodalom legjelesebb alakjai között számontartott és Magyarországon is jól ismert Joyce Carol Oates eddigi legnagyobb szabású, azonos című művén alapszik. Norma Jane legintimebb portréja egy törékeny, egyedi tehetséggel megáldott fiatal nőt állít elénk, aki folyamatosan újrateremti saját magát, hogy a nyomasztó esélyek ellenére képes legyen a felszínen maradni és magának a sztárságnak a jelképévé váljon. Lépésről lépésre haladva vezet be minket a saját történetébe, és meséli el, hogyan tévesztett utat egy folyamatos konfliktusok között élő, lázasan alkotó jellegzetesen amerikai művész.

A Szöszi, amely hazánkban az Európa Könyvkiadó gondozásában olvasható, eredeti módon közelít a saját mítoszaitól megbabonázott celebkultúrához, emellett sodró erejű történet egy nő nehezen megragadható varázsáról, egy sztár időtálló örökségéről és gyötrelmeiről.

Szöszi
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Szöszi

Joyce Carol Oates
Európa Könyvkiadó, 2022.11.24.
Átlagos amerikai lány volt, aki addig sohasem látott hatású legendává vált. Milliók imádták, és az élete a rajongók és művésztársak generációit varázsolta el. A Marilyn Monroe művésznéven jobban ismert Norma Jeane Baker életét évtizedek óta kutatják és dolgozzák fel, de mindeddig még egyetlenegyszer sem mesélték el olyan lélegzetelállító és eredeti módon, mint a Szöszi-ben.

4. Enola Holmes rejtélyes ügyei a tévéképernyőn és a könyvespolcon

Sherlock Holmes karakterét aligha kell bemutatnunk bárkinek… Aki kicsit is jártas a detektívtörténetek műfajában, egészen biztosan találkozott már Sir Arthur Conan Doyle zseniális észjárású főhősével. 2020 óta azonban Enola Holmes neve sem ismeretlen már számunkra, hiszen a Netflix elképesztő sikerrel vitte filmre a híres detektív sokkal szerethetőbb jellemű, ám hasonlóan okos kishúgának történetét! A Milly Bobby Brown, Henry Cavill és Helena Bonham Carter főszereplésével készült film Nancy Springer Enola Holmes – Az eltűnt márki esete című könyvén alapszik, és óriási sikert aratott világszerte – így nem meglepő, hogy a folytatás sem marad el. Szerencsére az Enola Holmes rejtélyes ügyei könyvsorozat a maga további 6 részével rengeteg alapanyaggal szolgál a második filmhez, így biztosak lehetünk benne, hogy kalandokban ezúton sem szűkölködünk majd. Enola Holmes elvállalja első ügyét nyomozóként, de ahhoz, hogy megfejtse az eltűnt lány rejtélyét, szüksége lesz barátai – és bátyja, Sherlock – segítségére.

Az Enola Holmes 2. november 4-én debütált a Netflix oldalán, a magyar olvasók pedig addig is kiélvezhetik a könyvsorozat első hat részét. Persze a legújabb sem marad el: az Enola Holmes – A fekete batár esete már előrendelhető!

Enola Holmes - A fekete batár esete
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Enola Holmes - A fekete batár esete

Nancy Springer
Carta TEEN Kiadó
Enola Holmes rejtélyes ügyei
Gyanús körülmények között meghalt fiatal nők, egy baljós fekete hintó az éjszaka közepén - Enola Holmes visszatér!
A tizenöt éves Enola Holmes sikeres, független nőként él Londonban, miután végre nem kell rejtőznie híres fivérei elől.

5. Mindenki kedvenc császárnéja, Sisi visszatér: szeptember végén debütál a Netflix minisorozata

Kétségtelen, hogy a kosztümös sorozatok fénykorát éljük: gondoljunk csak a Bridgerton vagy a II. Erzsébet és a brit királyi udvar életét feldolgozó A korona sikerére. Az, aki szívesen veti bele magát az arisztokráciáról szóló történetekbe, egészen biztosan találkozott már legalább egy feldolgozással a híres szépségű Wittelsbach Erzsébet – ismertebb becenevén Sisi – kalandos életéről.

Most pedig újabb gyöngyszemmel bővül ezek sora, hiszen szeptember 29-én a Netflixet is meghódítja a fényárban úszó bécsi udvar és az igaz szerelmet kereső Sisi története: érkezik A császárné című minisorozat!

1853-ban járunk, amikor a kérők által ostromlott Sisi megfogadja, hogy megvárja azt az elsöprő szerelmet, amiről a költők írnak. Nővérét, Ilonát a család és Zsófia főhercegné a császár menyasszonyának szánja, és úgy tűnik, a frigyet nem akadályozhatja meg semmi. Ferencnek, aki nemrég élt túl egy merényletet, már nincs ereje tiltakozni, ő is belátja, hogy szent kötelessége megházasodni. Talán így a zavargások által feldúlt birodalom is fellélegezhet és elkerülhet egy teljesen felesleges háborút. De senki sem számol a bolondos, mezítláb járó, verseket kedvelő hercegnővel, és a váratlanul feltámadó érzelmekkel. Sőt Maxival, a császár szoknyabolond öccsével sem, aki Ferenc vetélytársaként megpróbálja elhódítani a szenvedélyes és őszinte Sisit, aki nem is nagyon akar császárné lenni.

Az ismert történetet új megközelítésben meséli el az utazási blogjáról híres, kiapadhatatlan történelmi érdeklődésétől hajtott Gigi Griffis, akinek regényét a Netflix sorozata ihlette.

A  császárné
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

A császárné

Gigi Griffis
Európa Könyvkiadó, 2022.10.26.
A Császárné lebilincselő, színes és modern mese a szerelemről és önmagunk megtalálásáról – akár még Európa egyik legnagyobb udvarában is, amely tele van szabályokkal és megannyi kötöttséggel. 1853-ban járunk, amikor a kérők által ostromlott bajorországi Erzsébet (Sisi) megfogadja, hogy megvárja azt az elsöprő szerelmet, amiről a költők írnak.

6. A Michael Connelly regénysorozatán alapuló Az igazság ára

A balesete után háttérbe szorult Los Angeles-i ügyvéd, Mickey Haller (Manuel Garcia-Rulfo) újraindítja karrierjét – és a védjegyének számító Lincolnját–, amikor elvállal egy gyilkossági ügyet. Gőzerővel készül a tárgyalásra, ami egész Los Angeles legfelkapottabb védőügyvédjévé teheti, ám a tét ennél is nagyobb: úgy tűnik, ő lehet a gyilkos következő kiszemelt áldozata. Az Edgar-díjas Michael Connelly letehetetlenül izgalmas regénysorozatából korábban Matthew McConaughey főszereplésével készült filmfeldolgozás, a történetből most azonban a Hatalmas kis hazugságokat is jegyző David E. Kelley készített tízrészes sorozatot, amely olyan elképesztő sikerrel landolt nyáron a Netflix műsorán, hogy a streamingszolgáltató már be is rendelte a második évadot. Ha esetleg Netflix-mentes heteket tartottál addig, amíg Az igazság ára a toplistát vezette, vagy csak nem mertél nyáron belevágni a krimisorozatba, azt javasoljuk, ősszel mindenképpen pótold ezt a hiányosságod!

Az Index értékelése szerint Az igazság ára „könnyed, de azért izgalmas, és úgy szeretteti meg magát az emberrel, hogy szinte észre sem vesszük”.

Ráadásul, ha már megszerettük Mickey Haller karakterét, az Alexandra Kiadó jóvoltából már két regényen keresztül is követhetjük a munkásságát.

Az igazság ára
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Az igazság ára

Michael Connelly
Alexandra Kiadó (A)
Mickey Haller mobil irodájával, egy Lincolnnal járja a Los Angeles-i bíróságokat. A dörzsölt ügyvéd bármilyen klienset elvállal, aki megfizeti, legyen szó csalókról, drogkereskedőkről, részeg sofőrökről. Számára a törvény nem bűnről és ártatlanságról, hanem a manipulációról és a lehető legjobb alkukról szól.
A hazugság csapdájában
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

A hazugság csapdájában

Michael Connelly
Alexandra Kiadó (A)
Mickey Haller védőügyvéd élete végre kezd rendbe jönni - kétévnyi tévelygés és kihagyás után visszatér a tárgyalóterembe. Amikor neves kollégáját, Jerry Vincentet meggyilkolják, Haller megörökli tőle addigi legnagyobb ügyét: neki kell védeni a befolyásos hollywoodi producert, Walter Elliotot, akit felesége és annak szeretője megölésével vádolnak.

7. Hamarosan egy Stephen King-novellát is élvezhetünk a Netflixen: érkezik a Harrigan úr telefonja

Stephen King kétségtelenül a thrillerirodalom koronázatlan királya. Korunk egyik legolvasottabb szerzőjének művei azonban nem csak az olvasók között aratnak töretlen sikert: rendszeresen viszik őket filmvászonra és színpadra is. A Netflix legújabb adaptációjában a Minél véresebb című kötet egyik novelláját élvezhetjük a tévéképernyőn: érkezik a Harrigan úr telefonja. Az idős milliárdos, Mr. Harrigan (Donald Sutherland) és a visszahúzódó kamasz, Craig (Jaeden Martell) telefonon ápolják furcsa barátságukat, ám az idős úr váratlanul eltávozik az élők sorából. Craig azonban hátborzongató módon továbbra is üzeneteket kap arról a telefonról, amit elhunyt barátjával együtt temettek a sírba, és hamarosan egyre többen kerülnek elő holtan a környezetében…

A Harrigan úr telefonja igazi csemegét ígért a horror rajongóinak, ugyanis a műfaj olyan nagy nevei állnak mögötte, mint az American Horror Story: Zártosztály producere, Ryan Murphy, a Parajelenségek készítője, Jason Blum és Carla Hacken.

Minél véresebb

Minél véresebb

Stephen King
Európa Könyvkiadó, 2021.04.30.
Stephen King legújabb kötetében ezúttal négy lenyűgöző kisregény kapott helyet. A Mr. Harrigan telefonja a fiatal Craig és a magának való, idős Mr. Harrigan barátságát meséli el. Miután a fiú elveszti és eltemeti öreg mentorát, különös üzenetek érkeznek a telefonjára, amelyek végérvényesen megváltoztatják az életét.

+1 Azoknak, akik élvezik az izgatott várakozást: megérkezett a Te negyedik évadának előzetese

Igaz, a közönségkedvenc Te negyedik évadát idén még nem élvezhetjük, mégsem hagyhattuk ki a listánkról! A streamingszolgáltató a szeptember 24-i Tudum rendezvényen osztotta meg az első kedvcsináló előzetest a várva várt folytatásához, és azt is elárulták, hogy az évad első része 2023. február 10-én, második fele március 10-én érkezik majd a Netflixre. A szokatlan bejelentés egy kis helyzetjelentést is ad a rajongóknak: elárulja, hogy Joe mivel foglalkozik, mióta utoljára láttuk, és persze megmutatja az új potenciális áldozatok sokaságát is, akikkel Londonban találkozott.

De persze nem csigáznánk fel ennyire a rajongókat, ha nem tudnánk elfoglaltságot ajánlani addig is, amíg a folytatásra várunk… Az Alexandra Kiadó gondozásában ugyanis mostantól új kiadásban élvezhetjük a sorozat alapjául szolgáló könyveket, és nemsokára végre magyarul is olvashatjuk a könyvsorozat harmadik, Te szeretsz engem című részét. Így azért kicsit könnyebb a várakozás, ugye?

Te szeretsz engem

Te szeretsz engem

Caroline Kepnes
Alexandra Kiadó (A), 2023.02.09.
Te
Joe-nak elege van a nagyvárosokból. Elege van a lármából, a pozőrökből, és végképp elege van Love-ból. Irány a természet, egy otthonos, barátságos sziget Seattle közelében. Joe a helyi kisváros könyvtárában szerez munkát - elvégre tud egy-két dolgot a könyvekről -, és itt találkozik az igazival. Mary Kay DiMarco könyvtárossal.